Москов не се надява да цъфнем и вържем скоро

0
Здравният министър обаче е убеден, че прави добри стъпки в реформата
Здравният министър обаче е убеден, че прави добри стъпки в реформата

"Нито една болница няма да получи по-малко от изработения през миналата година", обеща тази сутрин здравният министър Петър Москов.

Той посочи, че от април влиза в сила рамков договор, според който се осигуряват нови 640 хиляди направления в сравнение с миналия период.

"Отпуснато е и финансиране за нови 230 хиляди профилактични прегледи за децата до 18 години. Има и 5 милиона броя нови изследвания, които лекарите ще могат да назначават и които ще бъдат заплащани от Здравната каса", посочи в "Събуди се" по Нова телевизия, Москов.

"Аз не казвам, че ще цъфнем и вържем от следващия месец и всички ще се живи и здрави, но това е една добра стъпка", изтъкна той.

Москов си вярва, че свършеното през неговия мандат е много повече от извършеното от хората, подготвили вота на недоверие, а именно БСП и ДПС. 

„100% качество“, даде гаранция той. „Над 230 000 броя заплатени прегледи ние сме задължили личните лекари да правят. Досега това нещо го нямаше. Над 230 000 заплатени нови профилактични прегледи за децата от 0 до 18 г.“, похвали се Москов.

„Между 630 000 и 640 000 нови направления ще има. Хората трябва да бъдат спокойни, защото те ще имат възможност, когато те имат нужда“, допълни той.

„От април до следващия април над 5 млн. броя нови изследвания, които вашите лекари ще могат да ви назначават и те ще бъдат финансирани“, увери той. Това са цифрите, под които се е разписал надзорът на Касата, обясни здравният министър и подчерта, че за първи път се въвеждат 3 нови клинични пътеки. Лекари обаче са неспокойни. Според тях много от поетите ангажименти не са изпълнени. Москов ги успокои, че се работи по въпроса или съответно отбеляза, че трябва да се отговаря на съответни стандарти при искане за по-високи резултати.

Министърът опита да успокои хората и относно проблема, че между 40% и 50% от извършеното в болниците се доплаща на ръка. „Исках да ви запитам за какво говорите, защото основната част за това доплащане е за медикаментите и за лекарствата. Затова това беше един от сериозните аргументи на опозицията за вота“, обясни Москов. На въпрос дали не се кани да оглави ДСБ, той отвърна: „И в Блока, и в ДСБ има различни мнения, те имат тежки проблеми пред себе си. Това, което искат хората, е това напрежение да не доведе до разцепление."

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари