Могат ли русенци да си позволят да се отопляват екологично?

0
Съгласен съм, въздухът ще бъде по-чист, ама и парите зависят, споделя русенец
Съгласен съм, въздухът ще бъде по-чист, ама и парите зависят, споделя русенец Видео: Русе Медиа

Русе е една от шестте общини в България, който ще получат европейски средства за подмяна на печките на твърдо гориво.

Европейското финансиране е свързано с подобряване на качеството на въздуха и преминаване към екологично отопление. За хората от Русе, които все още ползват печки на дърва и въглища, по-важният въпрос обаче е как ще се плащат сметките, след като получат нови климатици или печки с пелети, предава Русе Медиа.

От общината вече обявиха, че събират т.нар. образец за намерение, в който желаещите да заявят бъдещото си намерение да се възползват от безвъзмездното предоставяне на отоплителни инсталации по този проект. Вариантите са ползване на ТЕЦ, отопление на природен газ, климатик или отоплително устройство на пелети. До момента има подадени десетки заявления, но засега те имат само проучвателен характер.

След набирането на тази информация предстои разработване на допълнителни критерии, въз основа на които ще бъдат локализирани най-проблемните участъци на територията на град Русе, където домакинствата да бъдат присъединени“, обясни зам.-кметът Наталия Кръстева.

Макар русенци да имат желанието да се отопляват екологично, за тях по-важно е дали ще могат да си го позволят финансово. Димитър Димитров се отоплява на твърдо гориво от години. Той живее в къща в един от кварталите на Русе, където няма парно и газоснабдяване. Казва, че дървата и въглищата са по-икономични от тока, особено за един пенсионер. Подкрепя го и съседът му Николай Дончев. „Ако е по-евтино всяко друго отопление, нямам нищо напротив. Съгласен съм, въздухът ще бъде по-чист, ама и парите зависят. Там е най-важното, по принцип за нас, българите, джобът е най-важен“, споделя Дончев. И двамата са категорични, че най-неизгодният вариант е климатикът, а най-добре би било или печка на пелети, или свързване към газопреносната мрежа.

Самият проект предвижда подмяна на печките в общо 1500 домакинства в Русе, като това ще стане поетапно в периода до 2024 г.

„Първоначално ще има един тест период, в който ще бъдат обхванати 80 домакинства на територията на град Русе. В рамките на следващите две години ще бъдат включени още около 1400. За да бъде ефективно използването на безвъзмездно предоставените отоплителни инсталации, най-вероятно ще има изискване старите печки да бъдат предадени на община Русе“, обясни още зам.-кметът Наталия Кръстева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари