Плащаме повече пари за парно тази зима

1
Според топлинните счетоводители подмяната на топломерите с дистанционни ще помогне на клиентите да следят сметките си
Според топлинните счетоводители подмяната на топломерите с дистанционни ще помогне на клиентите да следят сметките си Видео: NOVA

Според топлинните счетоводители подмяната на топломерите с дистанционни ще помогне на клиентите да следят сметките си

Плащаме повече пари за отопление този сезон. Междинните сметки на един от топлинните счетоводители в София показват, че през ноември и декември миналата година сме използвали повече енергия, отколкото през същия период на предишната. Освен това ДДС-то за топлинната енергия отново е 20%, а не 9, както през 2022 г.

При имотите с площ между 50 и 70 квадратни метра прогнозните сметки за тези два месеца са 234 лв. при близо 200 предишния сезон. Това е ръст с 10%. Сметката за имот между 70 и 99 квадратни метра за ноември и декември миналата година е 309 лв. при 258 за същия период на 2022 г. Или в проценти - поскъпването е с 12 на сто.

Петър Пешев е един от многото софиянци с по-високи сметки. Идва до топлофикационното дружество вече няколко пъти, за да се опита да разбере как точно са изчислени сметките. „Един път в годината засичат парното. Ако утре нещо се случи с мен и те ми начисляват всеки месец парно и топла вода?”, пита мъжът, цитиран от NOVA.

Цената на парното и топлата вода беше променена минимално миналия юли. Към нея обаче трябва да добавим и връщането на ДДС на стандартната ставка. Така окончателната сметка за потребителя излиза с малко над 10% по-висока.

„Разликата в сумите, които клиентите ще платят, основно се дължи на ДДС. Тази година ставката отново е 20%”, поясни Милена Стоянова, управител на дружество за топлинно счетоводство.

В първите два месеца на този отоплителен сезон сме пускали парното пет дни повече, отколкото през миналата година, а средните температури навън са били с градус по-ниски.

Според топлинните счетоводители подмяната на топломерите с дистанционни ще помогне на клиентите им да следят сметките си. Всеки абонат трябва да е с дистанционни топломери до края на 2026 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    Обяснявам
    Бабите от блока решиха, че въпреки че нямам радиатори им дължа "сградна такса". Добре мили баби, така да е. Сложих радиатори, фибрант, лепило и макетно ножче. "Калпаче" на топломера, прозорците полуотворени /така и не живея там/ , топломер отчита нула, сградната удари към 180 лева. Скъпи баби, вие си го поискахте. За мен тия пари са цигарите и бирите за три дена. За вас, половината пенсия. Вие си го поискахте бе!
  • 4
    5
    Русенец
    Февруари цяла седмица беше 20 градуса и хората потениски. Пак ли ще има яко отдаване на сградната инсталация или....?
  • 2
    4
    този месец
    Този месец фактурата е за 78 лв. отопление без ддс.Останалото до 215 лв.е ддс,топла вода за 35 дневеен период и сградова инсталация 30 лв.Казвам ти куме,сещай се снахо.Кой крал,крал кой ебал,ебал.На 1 април сезона приключва.Кубик вода 15 лв.За какво? Не е ясно.Може и да е по малко в пъти.8/10 лв. с ддс мисля е що годе добре.Всичко друго е от земните сили ненаситни.20 000 абоната.
  • 5
    3
    Гост
    Зима нямаше, а сметките ми пак са рекордно високи. И не е виновно ддсто, а е виновен един плаващ коефициент във фактурите, който се нарича "специфична енергия за затопляне на един кубик вода". Колкото и да пестя и да не включвам радиатора, този коефициент расте с всяка година и аз пак плащам, все едно не съм спирал да ползвам. Не се ли направи твърда цена на една единица по топломер, няма как да е друго яче.
  • 5
    2
    И трябва да...
    ....плащат,пък повече ТОК!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари