Мода ли е безглутеновата диета?

0
Трябва ли да спрете да консумирате храни с глутен?
Трябва ли да спрете да консумирате храни с глутен? Снимка: iStock

Глутенът е протеин, открит в зърната пшеница, ечемик и ръж.

Хората, които са чувствителни към глутена, развиват състояние, известно като цьолиакия. Това, което всъщност се случва в тялото им, е, че нормалната имунна система вижда този протеин като натрапник и го атакува. В дългосрочен план този имунен отговор уврежда лигавицата на червата, пречи на способността на тялото да абсорбира хранителни вещества и може да причини подуване на корема, диария, загуба на тегло, умора и анемия. Цьолиакията може да доведе до по-сериозни усложнения, ако не бъде диагностицирана, пише Теодора Драгоева в Tialoto.bg.

Добрата новина е, че цьолиакията е доста рядка и засяга само около 1% от населението. Точната причина за заболяването не е известна, но това, което се знае, показва връзка между гените, глутеновия протеин и факторите на околната среда. Не можете да се заразите с цьоликалия. Но как можете да разберете дали я имате и дали трябва да се храните без глутен?

Знаци и симптоми при възрастните

Възрастните хора с цьолиакия често изпитват диария, повръщане, умора и загуба на тегло. Те се чувстват подути, имат гадене, запек или някаква коремна болка. Цьолиакията може също да причини някои проблеми с тялото, които не са свързани с храносмилателния тракт, но произтичат от неспособността на организма да абсорбира ефективно хранителните вещества. Повече от половината възрастни с цьолиакия често имат или изпитват: анемия, загуба на костна плътност, увреждане на зъбния емайл, сърбяща кожа, болки в ставите, афти в устата, главоболие, умора, киселини или киселинен рефлукс, когнитивни нарушения и проблеми с баланса.

Знаци и симптоми за непоносимост към глутена при децата

Малките деца (под 2-годишни) могат да имат повръщане, гадене, диария, лош апетит или мускулна загуба. Също така подутият корем, може да показва чувствителност към глутена.

По-големите деца могат да получат диария, запек, загуба на тегло, раздразнителност и неврологични проблеми, главоболие, липса на мускулна координация. Ниският ръст и забавеният пубертет също може да са признаци за цьоликалия.

Дерматит

Дерматитът е обрив, който може да бъде свързан с промени в лигавицата на тънките черва, причинени от цьолиакия. Непоносимостта към глутена може да не доведе до забележими храносмилателни проблеми, но вместо това човек да получи сърбящ обрив (на малки мехурчета) по лактите, коленете, торса, скалпа или задните части.

Модерната безглутенова диета

Напоследък стана много модерно да се следва безглутенова диета, но няма медицински доказателства, че тя е от полза за здравето, освен ако нямате цьолиакия или не сте чувствителни към глутена.

Специалистите смятат, че ако нямате цьолиакия, единствено плацебо ефектът е този, който може да ви убеди, че се чувствате по-добре, когато не консумирате глутен. Най-основното нещо, което трябва да направите, е да проведете сериозна дискусия с Вашия лекар и да се подложите на някои тестове, преди да променяте драстично хранителни си режим.

Ако промените диетата си без насоките на лекар или диетолог, може да се сблъскате с недостиг на витамини. Също така намаляването или премахването на пшеницата и ръжта от менюто ви може да намали приема на фибри, което допълнително да ви причини храносмилателни проблеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари