Пет признака, че ни липсват мазнини в диетата

0
Пълната елиминация на мазнините от храненето може да доведе до много здравословни проблеми
Пълната елиминация на мазнините от храненето може да доведе до много здравословни проблеми

Пълната елиминация на мазнините от храненето може да доведе до много здравословни проблеми

Когато става въпрос за диети, първото нещо, за което се сещаме, че трябва да изключим от менюто си, това са мазнините. Както знаем, те, наред с въглехидратите са сред основните причини за покачването на килограми и трупането на излишни мазнини в някои части на тялото.

Пълната елиминация на мазнините от храненето обаче може да доведе до много проблеми, свързани със здравето, защото те, както протеините или фибрите, имат своето място и роля в нашия организъм. Освен че помагат на тялото ни да функционира правилно, те подпомагат редица функции и биологични процеси в него, а липсата им може да доведе до редица проблеми в изпълнението им, а оттам и до много и различни здравословни проблеми, алармира Actualno.

Голяма част от жизнените ни функции се изпълняват именно с помощта на мазнините. На първо място те снабдяват тялото ни с необходимата му енергия, а в едно с протеините, участват в изграждането и деленето на клетките и тяхната регенерация и растеж. Те са важна част от клетките на очите, кожата, мозъка, нервната и сърдечно-съдовата ни системи.

Мазнините са и едни от най-важните за правилния синтез на хормоните. Тяхната липса или недостатъчно количество, може да затрудни този процес и да доведе до появата на хормонален дисбаланс, а оттам и до редица други здравословни проблеми.

Но как можем да разберем дали страдаме от дефицит на мазнини в тялото ни?

1. Дефицитът на витамини е един от основните признаци за това. Мазнините са необходими за усвояването на мастноразтворимите витамини Е, А, D и К. Невъзможността тези витамини да се абсорбират правилно, води до много проблеми, като безплодие, депресия, проблеми с очите, косопад, проблеми със зъбите и т.н.

2. Ограничаването или елиминирането на приема на мазнини, може да доведе до проблеми с храносмилателната система, сред които са запек, възпаление на червата, панкреатична недостатъчност, гастрит и други.

3. Мазнините са тези, които участват в образуването на космените фоликули и стимулират растежа на косата. Липсата им води до промяна в цикъла на растеж на космите и в едно с липсата на витамини, води до появата на косопад.

4. Участието на мазнините в различните процеси на клетките, като делене и синтез е много важен и липсата им би ги затруднила. Оттам идва и трудното усвояване на витамините А и D. Един от признаците за този проблем е проблемното зарастване на раните по кожата.

5. Липсата на мазнини в организма, води и до проблеми с имунната система, защото те участват в деленето на клетките й. Признак за липсата им е, че човек става по-податлив на различни вирусни инфекции, настинки и т.н.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари