Милиони пароли изтекоха в мрежата

1
Може да проверите дали вашият имейл присъства в списъка с достигнати от хакери регистрации
Може да проверите дали вашият имейл присъства в списъка с достигнати от хакери регистрации

Речниците на хакерите по целия свят, току-що получиха огромно обновление.

Трой Хънт, известният специалист по информационна сигурност и създател на сайта Have I Been Pwned, съобщи за гигантски архив със записи, който му е станал достояние наскоро. Хънт събира и организира информация, събрана от хакерски атаки, свързана с данни за вписване, които са били откраднати при тях, пише Kaldata.com.

Наскоро, няколко от неговите източници го насочват към информационен масив, помещаващ се в MEGA. „Колекция #1“ съдържа 2 692 818 238 двойки имена и пароли, подредени в папки. След анализ и пресяване на огромния масив, Хънт установява, че уникалните имейл адреси са 772 904 991, а уникалните пароли тук – 21 222 975. Всички пароли са били предварително декриптирани и както посочва Хънт, са били публично достояние на множество страни. Хънт споделя, че от анализа, който той е направил, става ясно, че голям брой от записите принадлежат на вече известни пробиви, но има и много записи, които влизат за пръв път в базата на Have I Been Pwned.

Може да проверите дали вашият имейл присъства в списъка с достигнати от хакери регистрации тук, а използваната от вас парола – тук.

Какво може да направите, ако вашият имейл адрес или парола са били компрометирани?

Ако досега не сте използвали мениджър за пароли, вероятно е време да започнете да използвате такъв. Програми от този тип има достатъчно много на брой – безплатни, платени, офлайн и онлайн, за множество операционни системи и браузъри. С използването на мениджър на пароли, вие ще бъдете освободени от бремето на запомнянето на паролите, които имате за вашите регистрации, създавайки уникални записи за всяка от тях. Не забравяйте да използвате двуфакторна защита на регистрацията си, където е наличен подобен метод за вписване и променяйте редовно паролата си.

Ако използвате 1Password, може да използвате вградената в програмата функционалност за връзка със сайта на Хънт и базата данни на сайта. За потребителите на Keepass и как да инсталират и използват специалния плъгин на сайта, може да прочетете тук.

Източник: Kaldata.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари