МГ „Баба Тонка“ участва в дискусионен лингвистичен семинар

0

На 20-21 април 2019 г., 72 ученици от МГ „БАБА ТОНКА“- Русе и всички преподаватели по български език и литература от училището бяха участници в Дискусионен лингвистичен семинар в СУ „Св. Климент Охридски“.

Семинарът е втората част от мащабен проект на двете институции и е по идея на Цветелина Цветанова, ст. учител по български език, и по покана на доц. д-р Владислав Миланов, водещ езиковед и учител на поколения журналисти, юристи и филолози. През месец ноември, в русенската библиотека „Л. Каравелов“ се проведе първата среща с учениците от Математическата гимназия. Тогава, доц. Миланов представи публичната реч и речта на българските политици и предизвика сериозен изследователски интерес. Няколко месеца по-късно, учениците от VIII до XII клас подготвиха свои лингвистични проучвания и ги представиха в аулата на Софийския университет.

Програмата на дискусионния семинар беше натоварена. Всички 72 ученици представиха 31 проекта отборно или индивидуално, обединени в тематичните гнезда „Социални мрежи и анонимност зад аватар“, „Медии и реклама“ и „Езикът на хейтърството“. Презентациите бяха изключително любопитни – скечове, клипчета, кратко филмче, анкетни проучвания сред ученици, направени от ученици. Имаше и атрактивна визуализация, включваща огромен хейт-бутон, карикатури и класически научни изложения. 

Първият ден от семинара бе с участието на журналистката Диана Радева от ТВ ЕВРОПА. В края на събитието, тя бе развълнувана и призна, че в телевизията никога не са предполагали, че  младежката аудитория е таргет група на сериозните новини и е изумена от дълбочината и правдивостта на всички наблюдения на младежите от МГ „Баба Тонка“-Русе. Поздрави учениците за творческия подход, за техническата им компетентност, а преподавателите за високото качество на труда им.

Същия ден, гост на семинара бе и поетът Николай Милчев. След като представи творчеството си, той бе изненадан от огромния интерес на учениците и разговорът дълго продължи в неформална обстановка.

Втората част на дискусионния семинар продължи във Факултета по журналистика на Софийския университет. Гост на втория ден бе журналистката Анна Ангелова, водеща на предаването КУЛТУРА.БГ по БНТ. Заедно с Димитър Стоянович, Анна Ангелова е част от елитния екип на националната телевизия, който се грижи винаги с особена компетентност да представя „добрите новини“ в една, понякога агресивна и стресираща, действителност. Журналистката сподели своя професионален опит, разказа как се подготвя предаване и каква е работата зад кадър, а после отговаря на въпросите на учениците.

Доц. Владислав Миланов изрази своята огромна радост от ползотворната лингвистична среща, многократно повтори, че е възхитен от гражданската активност и езиковия усет на учениците от елитната русенска математическа гимназия, посочи, че е положителна тенденция, че именно математиците имат така изострени сетива и аналитичен подход към езиковите и социалните проблеми. Той направи своеобразен подарък – сподели, че съвместно с проф. Валери Стефанов, генерален директор на Университетското издателство “Св. Климент Охридски“, са решили да публикуват в специално издание всички разработки на учениците от дискусионния семинар. По този повод, Цветелина Георгиева, заместник-директор на МГ, връчи благодарствено писмо до ректора на СУ „Св. Климент  Охридски“ и до декана на Факултета по славянски филологии. В писмото от директора на МГ „Баба Тонка“, Галина Бобева, бе изразена благодарност за безвъзмездния и отдаден на младите хора труд на доц. Миланов, спомогнал учениците от гимназията за два дни да бъдат част от академичния живот в най-авторитетния и стар български университет.

Математическата гимназия планува кампания, насърчаваща добрите новини и толерантността, за да намали агресията и езика на омразата поне сред младите хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари