Прокурор разговаря с ученици от Математическа гимназия за агресията в училище

0
Светослав Великов проведе среща с ученици в Русе
Светослав Великов проведе среща с ученици в Русе

Светослав Великов проведе среща с ученици в Русе

Светослав Великов - заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Русе, проведе среща с ученици от XI „б“ и ХІ „в“ клас на Математическа гимназия „Баба Тонка“ в гр. Русе и техния преподавател по философия и гражданско образование Миглена Дамянова-Радойска. Тема на лекцията е „Детското насилие (агресията в училище). Наказателна отговорност на непълнолетните. Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици. Възпитателни мерки за деца при противообществени прояви, начини и места за прилагането им.“

По достъпен начин магистратът обясни на учениците кои лица са наказателно отговорни, какви наказания са предвидени в Наказателния кодекс по отношение на непълнолетните извършители на престъпления, както и какви са целите на наказанията при пълнолетните и непълнолетните извършители. Прокурор Великов обсъди с тях различни примери за хулигански прояви, като им разказа случаи от своята практика.

Учениците бяха запознати с условията, при които на непълнолетните извършители на престъпления могат да бъдат налагани възпитателни мерки по реда на Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, както и с видовете възпитателни мерки. Прокурорът обясни на учениците какво представлява престъплението по чл.325 от НК (хулиганство) и какви са разликите между него и административното нарушение по Указа за борба с дребното хулиганство.

Лекцията е част от Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която е насочена към учениците с цел формиране на правна грамотност и култура, спазване на законите, ограничаване на негативните модели на поведение, изграждане на доверие в съдебната власт.

В рамките на програмата, през учебната 2023/2024г., Районна прокуратура - Русе ще проведе срещи с ученици в различни училища с цел повишаване на правната култура на подрастващите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари