Мариета Волф предизвика общинските съветници доброволно да дарят заплатите си

1
За осигуряване на специализирани грижи на хора с увреждания и самотноживеещи лица
За осигуряване на специализирани грижи на хора с увреждания и самотноживеещи лица

"Ние, общинските съветници от Общински съвет – Русе, с цел осигуряване нормални условия на живот на досегашните потребители на услугите по проект „Звено за услуги в домашна среда“, декларираме своето желание и готовност до 23 декември тази година, всеки от нас да дари на Община Русе сума в размер на едно месечно възнаграждение на общински съветник. Набраните по този начин средства желаем да бъдат използвани от Община Русе за продължаване услугите по проект „Звено за услуги в домашна среда“ за периода от месец декември 2015 година до месец февруари 2016 година."

Това е декларацията, която предлага да бъде приета на заседанието на местния парламент в Русе на 16 декември Мариета Волф от групата на "Патриотите, ВМРО и Глас народен".

Съветничката припомня, че в периода от 01.05.2014 г. до 31.10.2015 г. Община Русе финансира социалните услуги „Домашен помощник“ и „Социален асистент“ в „Звено за услуги в домашна среда“ към Домашен социален патронаж – Русе, информира Топ новини.

За осигуряване на специализирани грижи на хора с увреждания и самотноживеещи лица са назначени 21 домашни помощници. За периода социални услуги са ползвали 84 потребители, като в края на периода потребителите са петдесет и шест.

Разкритото „Звено за услуги в домашна среда“ е предоставило социални услуги в период на устойчивост на реализиране на проект „Помощ в дома“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз, който постави основите на „Звено за услуги в домашна среда“.

От 01.11.2015 г. Звеното временно е преустановило дейността си поради приключване на проекта и липса на финансови средства.

Община Русе е разработила ново проектно предложение за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за предоставяне на социалните услуги „Домашен помощник“ и „Личен асистент“ и е получила покана за подписване на споразумение, което ще се случи началото на декември.

Финансиране по новия проект обаче се очаква през месец март 2016 година, отбелязва Волф.

Тя е пресметнала, че за фонд работна заплата на наетите лица, извършващи дейностите по услугата, Община Русе е осигурявала ежемесечно средства в размер на около 8 200 лева за заплати, за осигуровки около 1 500 лева и за транспорт – около 500 лева.

Тоест общият размер на средствата, необходими за функционирането на социалната услуга за един месец е около 10 300 лева.

Във връзка с това, и с цел осигуряване нормални условия на живот на досегашните потребители на услугата, Мариета Волф предлага, Общински съвет – Русе да приеме декларацията, с която общинските съветници, заявяват своето желание и готовност до 23 декември тази година, всеки от тях да дари сума в размер на едно месечно възнаграждение на Община Русе, която да изразходва набраните средства за продължаване услугите по проект „Звено за услуги в домашна среда“.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари