Махат шефа на Онкото в Пловдив

0
В диспансера правели ненужни операции и режели здрави органи
В диспансера правели ненужни операции и режели здрави органи

Заместник-кметът по здравеопазване на Пловдив Розалин Петков е поискал оставката на управителя на Комплексния онкологичен център в Пловдив Красимир Вальов, съобщи TrafficNews.bg 

Освобождаването му ще се гласува от общинските съветници на предстоящата сесия. По наша информация тогава ще бъде поискана смяната на директора на още едно общинско лечебно заведение - МБАЛ "Св. Мина" - д-р Галина Карауланова.

До искането на оставка се стигна след разкритията на Господари на ефира за извършването на ненужни операции в Онкото и за рязането на здрави органи.

По информация на Нова тв път резултатите на Медицинския одит доказват фрапиращи нарушения в диспансера. Те ще бъдат официално обявени в началото на новата седмица. 

Един от показаните случаи касае 47-годишна жена с бучка в лявата гърда. В епикризата й липсват първоначални данни за злокачествен процес, но по време на операцията патоанатомът прави заключение, че има данни за карцином, и на жената се извършва премахване на гърдата.

Макар, че бях в такова състояние, където и болката и страхът и всичко, дойдоха да ми кажат, че е доброкачествен тумор, но те са очистили всички. После се усетих и викам това не е редно. Така и така ме осакатиха и вече не съм в ред. Сега ще ми спрат и пенсията”, разказа пред „Господари на ефира” жена, която е претърпяла операция в Онкото в Пловдив.

От лечебното заведение твърдят, че в един от показаните пет случая става въпрос за изключително рядък доброкачествен тумор, който имитира злокачествения, но това може да се разбере след операцията, когато се изнасят данните от вторите изследвания.

За последните 15 месеца гефрирни изследвания са направени на 3446 души, едва при 20 от тях има разминаване във взетото решение на патоанатома по време на операцията и резултата в повторните изследвания.

Самата операция е извършена на базата на тези резултати и на базата на изследванията за момента, в който сме имали тези резултати”, казва д-р Валентин Иванов.

Като ти дойде резултат за карцином, трябва да оперираш за рак. Мога ли да затворя корема и после пак до го отварям. Това да не е чекмедже”, твърди д-р Арман Христамян.

В края на краищата, който не работи, той не греши, но тук няма никакъв съзнателен елемент, никой не е искал да прави нещо лошо за болния, точно обратното”, казва д-р Антоанета Томова - началник на „Първо вътрешно отделение”.
В защита на лекарите се изказаха и пациенти на онкодиспансера.

Аз съм абсолютно доволна от лечението, открих си съвсем случайно бучката”, обяснява Анета Димитрова.
Доволна съм на тези двама лекари, които вие оплюхте и които не заслужават, просто не мога да ви опиша какво изпитвам”, казва Росица Шуменова.

Аз държа да излезе обективната истина по всички обстоятелства и факти по така създадените казуси”, съобщи управителят на КОЦ-Пловдив д-р Красимир Вальов.

Ако се докажат твърденията, виновните ги грози затвор между 3 и 10 години.

Разпоредено е извършването на проверка за така наречената професионална небрежност за причиняването на средни и тежки телесни повреди на различни хора, които са се обърнали в случая за помощ към Онкодиспансера. Основният въпрос при извършването на едно престъпление, когато то има някакъв икономически аспект е на кому е изгодно. И това ще търсим”, каза от своя страна Галина Андреева – заместник-окръжен прокурор на Пловдив.

Лекари и пациенти от онкодиспансера в Пловдив реагираха остро на разкритията на Господари на ефира, че в лечебното заведение са правени ненужни операции.

Ръководството е назначило вътрешна проверка, която не е установила нарушения.

Напротив – от онкодиспансера се похвалиха, че само при 20 от всички 3500 пациенти за последната година и три месеца има разминаване между хистологичните изследвания, които се взимат по време на операцията и повторните, които стават ясни едва след нея.

Източник: Traffic News
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари