Магистрала "Хемус" няма да се строи

0
Регионалното министерство призна, че обществените поръчки за АМ "Хемус" са спрени
Регионалното министерство призна, че обществените поръчки за АМ "Хемус" са спрени Снимка: БГНЕС

Обществените поръчки за изграждането на Автомагистрала Хемус са спрени.

Но не и поради причините разпространени в медийното пространство, обявиха  от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

От институцията определиха като лъжа публикация, според която търгът за магистрала "Хемус" е прекратен по нареждане на Европейската комисия. От там смятат, че така поднесената информация, съдържаща неточности и неверни интерпретации на фактите. Написаното не отговаря на истината и представлява манипулативно навързване на събития, което създава неверни внушения. 

Според тях категорично не отговаря на истината твърдението, че процедурата е спряна по настояване на Европейската комисия (ЕК). Това е груба лъжа, непотвърдена от нито една българска или европейска институция. Считаме за недопустимо волното интерпретиране на фактите и документите, когато те са публично достояние и тенденциозното им манипулиране с цел да се придаде достоверност на авторските съждения.

В ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020г. за изграждане на пътни проекти е предвидено приоритетно изграждане на лот 3 на АМ "Струма“, за което са предвидени средства в размер на 673 млн. евро от Кохезионния фонд на Европейския съюз и национално съфинансиране. В случай, че тези средства не бъдат изразходвани изцяло, беше предвидено останалите средства да бъдат използвани за изграждане на първите 60 км от АМ „Хемус“  от Ябланица до разклона Плевен-Ловеч. Предложената стойност в резултат на проведените тръжни процедури надвишава значително наличните средства по програмата. В резултат на това Управляващият орган на ОПТТИ е информирал Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) като възложител на обществената поръчка за строителството, че средствата не могат да бъдат осигурени от програмата. Имайки предвид важността на проекта за развитието на Северна България, правителството е стартирало действия за алтернативно осигуряване на средства за изграждането на обекта.
 
От министерството потвърдиха, че е открита ограничена процедура по обществена поръчка за "Проектиране и строителство за доизграждане на автoмагистрала "Хемус“ (етап 1), за което възложителят е обявил класирането на участниците и е определил изпълнителите по всяка от обособените позиции на обществената поръчка. 

След като става ясно, че проектът не може да бъде финансиран изпълнителният директор на НКСИП прекратява процедурата за възлагане на обществената поръчка. Основанието облечено в юридически термини е "отпадане необходимостта от провеждане на процедурата в резултат на съществена промяна в обстоятелствата или при невъзможност да се осигури финансиране за изпълнението на поръчката по причини, които възложителят не е могъл да предвиди". 
 
Решението за прекратяване на процедурата е потвърдено на 8 март 2016 г. от КЗК, като жалбите и на тримата жалбоподатели са оставени без уважение.  

Източник: БАНКЕРЪ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари