Започва реалното строителство на АМ Русе – Велико Търново

11
Строежът на магистралата ще продължи не по-малко от 5 години
Строежът на магистралата ще продължи не по-малко от 5 години

Строежът на магистралата ще продължи не по-малко от 5 години

След символичната първа копка на АМ Русе – Велико Търново на 3 декември 2023 г. през март т. г. започва реалното ѝ строителство.

Това стана ясно от изявление на регионалния министър Андрей Цеков, който предложи магистралата да си има име и то да е „Янтра“. Тъй като обектът е разделен на три участъка, всъщност ще се започне от средата – обходния път на Бяла с дължина 7,9 км. За него има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж, пише вестник Борба.

Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново.

Всъщност ще достига до Дебелец, където трафикът се разделя в посока прохода Шипка и Прохода на републиката. По нея ще има няколко пътни възела и виадукт с дължина от 702 метра.

Очаква се скоро да бъде обявена обществената поръчка и за третия участък от Бяла до Дебелец. И макар че за автомагистралата се говори почти 10 години, нейният строеж ще продължи не по-малко от 5 години.

120 млн. лв. са осигурени тази година за проектиране на ключови участъци в страната, включително на магистралата Велико Търново – Маказа.

По АМ „Хемус“ ще се поднови строителството от първи до трети лот до Плевен, а в средата на годината се очаква да бъде готово и разрешението за строеж в участъка между Плевен и Велико Търново, заяви още Андрей Цеков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    13
    кантонер
    Строителството започВА от десетина-двадесет години. Когато започНЕ, тогава ни информирайте! Пък дано завърши още този век.:(
  • 9
    12
    Един обикновен човек
    То с тези темпове на строителство сигурно ще заселим Марс когато в България ще има магистрали
  • 4
    11
    до 10
    Абсолютно си прав! Няма да намалеят. Но те ПТП-тата са функция на контрола, а не толкова на качеството на пътя. А в Булгаристан контрол няма, няма и правосъдие. Значи ще си караме който както може, пък докъдето стигнем.:(
  • -2
    10
    тъй, тъй,
    Като знам как се кара по Русе-Бяла, представям си как ще карат по магистралата и съм сигурен, че ПТП-тата няма да намалеят!
  • 20
    9
    Русенец
    Строежът на магистралата ще продължи не по-малко от 5 години - според мен поне 50 години, като гледам Хемус как е до под кривата круша.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари