Ловни организации под прицела на „ало" измамници

3
Мними служители на държавен фонд „Земеделие” убеждават ловците, че подлежат на задължителна регистрация, която струва 240 лв
Мними служители на държавен фонд „Земеделие” убеждават ловците, че подлежат на задължителна регистрация, която струва 240 лв

Събират ли мними служители пари от името на фонд „Земеделие"?

След сигналите от миналата седмица за фалшиви обаждания от името на държавни служители към земеделци, се оказа че и ловните организации също са станали обект на такъв интерес.

В телефонни разговори, хора, представящи се за служители на държавен фонд „Земеделие” са убеждавали ловците, че подлежат на задължителна регистрация, която струва 240 лв. Законът не предвижда такава регистрация, алармира NOVA.

Иван Маринов е ръководител на една от ловните организации, получили странното обаждане.

„На 14-ти, във вторник ни се обади една дама на телефона на сдружението, която се представи, че работи в Държавен фонд „Земеделие” и ние подлежим на задължителна регистрация към интернет платформа, която е към Държавен фонд „Земеделие”, каза той.

В няколко минутен разговор жената опитала да убеди ловеца да регистрира организацията. „Дамата беше много настоятелна, определено настояваше, че е задължително. Ако ли не -подлежим на рестрикции и санкции от страна на държавата”, коментира Маринов, който е ръководител на ловна организация „София-Юг”.

Обяснила му, че регистрацията струва 240лв., а подписването на документите не става лично, а чрез куриер.

„Още на следващия ден дойде куриер от известна фирма, донесе набор от документи и ми направи веднага впечатление, че пратката е без преглед. Тоест дават ми един плик и в него може да има стар брой на „Работническо дело”, коментира ръководителят на ловната организация.

Иван отказва да плати сумата преди да види документите и така до регистрация не се стига. В Ботевградската ловна организация, обаче се подвеждат. „Платих, отворих документите и веднага се усъмних, че има нещо нередно в това удостоверение”, каза инж. Васил Василев - ръководител на ловно сдружение „Сокол-Ботевград”.

В документите никъде не се споменава Държавен фонд „Земеделие”, както и никъде не пише, че организациите подлежат на задължителна регистрация. Недоволни, ловците се обаждат на фирмата.

„Ние им казахме, че такава регистрация не ни е нужна, след което въпросната госпожа ни каза, че парите ще ни бъдат възстановени. Може би, в 10 дневен срок сумата ни беше възстановена”, коментира Василев.

В част от случаите фирмата изпращала имейли до дружествата с препратка към частен сайт, представен като електронен земеделски регистър.

„Като отворя сайта ми прави впечатление, че отгоре пише „Национален земеделски регистър на всички производители в България” и с големи букви „Земеделски регистър”. Ние нямаме нищо  общо с това. Ние сме ловно-рибарски сдружения и имаме отношение с горските и ловни стопанства, с които имаме подписани договори”, посочва Иван Маринов.

Информацията на този сайт е изцяло копирана от този на Националното ловно-рибарско сдружение.

„Освен, че е структурирана по същия начин, така както е при нас, получихме сигнал и от сдружението в Якоруда, че са видели правописна грешка, която се съдържа в нашия сайт и в т.нар. задължителна регистрация, която им е направена”, коментира Васил Василев - председател на НЛРСБ „Съюз на ловците и риболовците в България”.

Показахме сайта и кореспонденцията на фирмата  с ловните стопанства на маркетинг специалисти. В мейла те откриха още няколко съмнителни неща.

„Пълен е с правописни и граматически грешки. Долу е подписан от един сайт, който видимо е някакъв тип медия и няма логика да Ви пишат от един сайт, а отдолу да ви пишат от друг сайт”, коментира Георги Малчев - преподавател по маркетинг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари