Ловчанският митрополит: Църквите трябва да показват пример на желание за мир

4
Трябва да служим и с Българската, и с Украинската православна църква, и с другите църкви, заяви още Ловчанският митрополит Гавриил след светата литургия в Руската църква в София
Трябва да служим и с Българската, и с Украинската православна църква, и с другите църкви, заяви още Ловчанският митрополит Гавриил след светата литургия в Руската църква в София Снимка: БТА / Христо Касабов

Трябва да служим и с Българската, и с Украинската православна църква, и с другите църкви, заяви още Ловчанският митрополит Гавриил след светата литургия в Руската църква в София

"Волоколамският митрополит Антоний е в България заради храмовия празник на църквата "Св. Николай Мирликийски" в София, която е на руското подворие, а и за 70 години, откакто е основано подворието на Руската православна църква в страната ни". Това каза пред журналисти Ловчанският митрополит Гавриил, след като заедно с Волоколамския митрополит Антоний и с Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия синод на Българската православна църква, отслужиха днес архиерейска света литургия, предаде БТА.

Богослужението продължи повече от два часа в храма-подворие "Св. Николай Мирликийски", като на него присъства и посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Председателят на АБВ Румен Петков беше на част от литургията.

По време на цялата литургия пред руската църква се бяха събрали българи и украинци, които издигнали плакати с надписи: "Тук не е Москва" и "STOP PUTIN, STOP WAR".

"Имаше покана, ние да служим и Негово Светейшество патриарх Неофит благослови, и с епископ Герасим, сме тук, да служим. И да не беше дошъл той (митрополит Антоний), пак щеше да има днес празник", каза Ловчанският митрополит.

На въпрос, че руският митрополит щял да оказва натиск върху Българската православна църква, като това било свързано с Македонската православна църква, митрополит Гавриил заяви, че това са излишни, неверни приказки, като засега заседание на Светия синод няма и той с никого няма да проведе разговори. "Какъв натиск има, Македонската православна църква получи автокефалия от Сръбската църква, тя го е приела и нашият Синод знае, и ние нямаме нищо против. Какъв натиск да се оказва, ние се радваме, че най-накрая получиха автокефалия и то от църквата майка, защото тяхната църква майка от десетки години е Сръбската църква. И много добре стана, и ние се радваме, защо някой трябва да ни оказва натиск", коментира митрополит Гавриил.

Попитан за казаното днес пред храма от хората, които се бяха събрали, че митрополит Антоний трябва да е персона нон грата за България заради войната между Русия и Украйна, Ловчанският митрополит каза, че малко познава владиката Антоний и добави, че "той е млад архиерей и нищо лошо за него не е чул".

На въпрос проблем ли е БПЦ да служи с РПЦ - с нейни архиереи в тази ситуация на война, митрополит Гавриил отговори с думите: "Ние, между нас, ако изгубим единство, тогава въобще няма да има сила, която да бъде положителна. Трябва да служим и с Българската, и с Украинската православна църква, и с другите църкви. Църквите трябва да показват пример на желание за мир, за единство, за добро разбирателство между хората. Защо да не служим, ние се молим на Господа и по време на службата се молим за мир, за благоденствие, за опазване от всякакви злини".

На уточняващ въпрос, че хората се противят на това съслужение и смятат, че на фона на войната българските висши духовници трябва да имат по-твърда позиция, митрополит Гавриил заяви, че българските висши духовници се молят на Господ и в Ловчанската епархия, от началото на март, на всяка една литургия във всички църкви се молят за мир в Украйна. "Какво да направим друго, ние с политика не се занимаваме, но на всяка литургия се молим за мир в братска Украйна. Господ да даде мир - това правят българските духовници", каза Ловчанският митрополит.

Олена Коцева, председател на Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна", която беше на протеста пред руската църква заяви, че е български гражданин, но е украинка по произход. "Тук съм днес, за да защитавам честта на България, защото получаваме такъв "хубав шамар", че ни отказват да влизаме в Шенген. Къде са политиците и ДАНС, които са позволили митрополит Антоний да влезе в България, който не беше допуснат в Германия и във Великобритания?", попита Коцева.

Протестиращите чакаха пред входа на руската църква да излязат официалните лица от литургията, но това не стана от централния ѝ вход.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари