Лоши новини за децата на Острова след Брекзит

0
Около половин милион деца, родени или отгледани в Обединеното кралство, няма да получат автоматично гражданство
Около половин милион деца, родени или отгледани в Обединеното кралство, няма да получат автоматично гражданство Снимка: КРОСС

Около половин милион деца, родени или отгледани в Обединеното кралство, няма да получат автоматично гражданство след "Брекзит", съобщават от “Индъпендънт“, предаде БЛИЦ.

До сега, според така действащите правила в Обединеното кралство, всяко дете, родено след 1983-та година на Острова, става автоматично британски гражданин, ако единият от родителите му е живял пет години във Великобритания и съответно има статут на „уседналост“. След „Брекзит“ обаче, нещата се променят и хиляди от тези деца, чиито родители в момента кандидатстват за гражданство, ще са принудени да изчакат да видят, дали родителите им ще получат въпросния документ, преди самите те да вземат британски паспорт.

Новината идва след поредица от критики спрямо Тереза Мей и предложението й до ЕС относно правата на европейските граждани на Острова, което все по-често бива определяно като „мъгляво“ или „неясно“.

Несигурността на Острова допринася за чувство на депресия, стрес и желание за напускане на Обединеното кралство, както и нежелание на чужденци да се преместят във Великобритания, сочат нови проучвания. Броят на медицинските сестри в ЕС, кандидатстващи за работа в Обединеното кралство, вече е спаднал с 96%.

Много европейци, които живеят и работят в Обединеното кралство, се надяват да постигнат постоянно пребиваване или дори британско гражданство, за да осигурят бъдещето си.

Преди това граждани на ЕС получаваха постоянно пребиваване - правото да живеят и работят в Обединеното кралство без визи - след като са били в Обединеното кралство в продължение на пет години.

След това те имаха право да кандидатстват за британско гражданство, което предоставя на притежателя пълни права на британски гражданин, включително правото да кандидатства за паспорт.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари