Личните лекари настояват за намаляване на бумащината при ваксинирането

0
Според джипитата в България е напълно възможно ваксинирането на 50 до 100 000 души дневно, но трябва да се намали административната тежест
Според джипитата в България е напълно възможно ваксинирането на 50 до 100 000 души дневно, но трябва да се намали административната тежест Видео: NOVA

Личните лекари призовават имунизацията на пациентите да се вписва само на едно място

Личните лекари са готови да се заемат с масовото ваксиниране, но призовават имунизацията на пациентите да се вписва само на едно място, а не на 5, както е прието сега. Според джипитата в България е напълно възможно ваксинирането на 50 до 100 000 души дневно, но трябва да се намали административната тежест, предава NOVA.

„Общопрактикуващите лекари са единственвената структура у нас, която има разкрити кабинети за ваксинация. И в най-отдалечените места има имунизационни кабинети. Трябват ни две неща – ваксини и желаещи да се ваксинират. Много е важно да се намали поне на половина в момента заложената в Националния имунизационен план админастративна тежест. Когато се слага една ваксина, се налага да отразя нейното поставяне на цели 5 места - в амбулаторния лист, в здравноосигурителната книжка, в личната амбулаторна карта, в имунизационния журнал и накрая в електронния регистър. По този начин няма да мога да имунизарам голям брой хора за деня. „Вероятно 15 минути няма да ми стигнат да ваксинирам един човек при всички тези документи”, обясни в ефира на "Здравей, България" д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.

Според него е достатъчно информацията за имунизацията да се впише в амбулаторния лист и в електронния регистър.

На въпрос има ли забавяне при ваксинирането на личните лекари, той обясни следното:

„До миналата седмица имаше проблем в София. Там работят 1/3 от джипитата у нас. С подкрепата на Столичната колегия на Лекарския съюз нещата се уредиха. Мисля, че всички желаещи са получили първата доза”, поясни Миндов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари