Вирусолог: Може да има и още хора, инфектирани с ”делта” и ”бета”

0
"Във всички случаи обаче, вариант, който се разпространява по-лесно, би могъл да повиши броя на хоспитализираните", категорична е проф. Александрова
"Във всички случаи обаче, вариант, който се разпространява по-лесно, би могъл да повиши броя на хоспитализираните", категорична е проф. Александрова Видео: БНТ

Напълно е възможно да има и още хора, инфектирани с "делта" (индийски) и "бета" (южноафрикански) варианти на COVID-19 у нас

 Това коментира в сутрешния блок "Денят започва" на БНТ проф. Радостина Александрова, вирусолог в БАН.

"Да, тези варианти се разпространяват по-лесно и в някаква степен биха могли да намалят имунната защита. Все още нямаме категорични данни за тежестта на заболяването. Във всички случаи обаче, вариант, който се разпространява по-лесно, би могъл да повиши броя на хоспитализираните", категорична е проф. Александрова.

"Това, че случаите са по-малко у нас е един сигнал, че трябва да използваме този момент, за да се подготвим и евентуално да предотвратим една по-сериозна ситуация в следващите месеци, и да ограничим тяхното разпространение с всички мерки, включително чрез ваксиниДанните показват, че индийският и южноафриканският вариант могат в някаква степен да преодолеят тази защита, но казвам в някаква степен и в никакъв случай не отменят действието на ваксините, подчерта вирусологът.

"Още през април, когато за първи път бяха регистрирани такива случаи във Великобритания, техните специалисти предупредиха, че все още има много хора, които не са достатъчно защитени с ваксиниВъпросът за преваксинирането е отворен, той все още няма категоричен отговор, но във всички случаи производителите работят върху актуализирането на ваксините. Има идея с помощта на изкуствен интелект да се предвидят и мутациите на този вирус за в бъдеще", допълни проф. Александрова.

"За 10 седмици в Израел бяха ваксинирани повече от 60% от хората. Техният опит показа, че ваксините работят, но и още нещо - че процентът след това почти не се увеличи. Сега в момента там започва да се наблюдава и едно леко покачване на новите случаи основно заради "индийския" вариант, включително при ваксинирани хора, без да се съобщава дали те са били само с една доза. При тях обаче клиничната картина е много по-лека", обясни вирусологът.

На въпроса трябва ли децата да се ваксинират, проф. Александрова заяви, че от една страна това категорично трябва да стане, но от друга се поставя и въпроса дали децата трябва да бъдат приоритетна група, тъй като не боледуват толкова тежко.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари