Лекари от Варна спасиха родилка с тежки усложнения

1
МБАЛ „Майчин дом - Варна“ пожелава на семейството щастие и крепко здраве
МБАЛ „Майчин дом - Варна“ пожелава на семейството щастие и крепко здраве

Бременна М.Б. с близнаци, момче и момиче, без никакви предшестващи заболявания си прави рутинния ултразвуков скрийнинг в 21 гестационна седмица за малформации на плода. По време на изследването, водещият консултацията акушер-гинеколог- д-р А. Цонев, се усъмнява за наличие на едно изключително тежко усложнение на бременността – белодробна тромбоемболия,  разказват от “Майчин дом – Варна”.

М.Б. е хоспитализирана в ОАРИЛ, УМБАЛ „Света Марина”. След изписването прави ново животозастрашаващо усложнение, свързано с бременността и увеличената съсирваемост на кръвта – тромбоза на голям венозен съд на крака. Налага се хоспитализиране на пациентката за две седмици в отделение по съдова хирургия в МБАЛ “Света Анна“.

Бременността продължава да се наблюдава активно амбулаторно в МБАЛ „Майчин дом-Варна” с провеждана терапия за “разреждане на кръвта” и медикаменти помагащи нормалния ритъм на натовареното през бременността майчино сърце. Това позволи, въпреки високия риск от последваща тромбоза, посредством раздвижване на бременната, избягване на леглови режим и индивидуализиране на терапията съгласно европейските алгоритми, да се доведе бременността успешно до 37 гестационна седмица и да се избегне преждевременно раждане, водещо след себе си до редица усложнения за плода.

Така след спонтанно спукване на околоплодния мехур са извадени две живи и здрави дечица.

М. Б. е насочена щастлива за последващо наблюдение от съдов хирург и кардиолог, при многократно намален риск.

МБАЛ „Майчин дом - Варна“ благодари на колегите от УМБАЛ „Св. Марина и МБАЛ „Св.  Анна”  за оказаното съдействие и препоръки. Благодарим на всички  лекари от АГО отделение на МБАЛ„ Майчин дом-Варна“ за грижите, професионалното отношение и екипната работа.

МБАЛ „Майчин дом - Варна“ пожелава на семейството щастие и крепко здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари