Лечебните свойства на мидите по нашето Черноморие

0
Техните мазнини оказват благоприятно въздействие върху зрението и мозъчната функция
Техните мазнини оказват благоприятно въздействие върху зрението и мозъчната функция Видео: NOVA

Техните мазнини оказват благоприятно въздействие върху зрението и мозъчната функция

Могат ли мидите да се използват като подпомагаща терапия при заболявания като метаболитен синдром и някои други специфични заболявания? 

Мидите са чист протеин, те са мазни, но техните мазнини се състоят само от полезни, полунаситени мастни киселини, които оказват благоприятно въздействие върху зрението и мозъчната функция. Учени от МУ - Варна вече работят по проект за проучването им, информира NOVA.

Доц. Албена Мерджанова обяснява за зрителите на предаването "Пулс", че както черната мида, така и средиземноморската и бялата пясъчна, са много полезни и добри за профилактика на заболявания.  

Гл.ас. Катя Пейчева обяснява, че токсичността им зависи от макроелементите на мидата. Минерализацията позволява точния им анализ. След дълго изследване учените установяват, че мидите в Черно море няма как да ни навредят. Това означава, че могат да се консумират спокойно, дори имат антиоксидантни свойства.

Водните екстракти от миди са богати на такива вещества. Мастноразтворимите витамини са в голямо количество - имат витамин D в големи количества - над 4 пъти повече от препоръчителния прием дневно, притежават и витамин K. 

Артрит и ревматизъм могат да бъдат лекувани чрез лечебните свойства на мидите. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари