Куп неизвестни дебнат малкия бизнес на свободния пазар на ток

0
От 1 октомври от регулирания пазар на електроенергия трябва да излязат всички небитови стопански абонати, независимо от консумацията им на електроенергия
От 1 октомври от регулирания пазар на електроенергия трябва да излязат всички небитови стопански абонати, независимо от консумацията им на електроенергия

В разгара на лятото и пика на пандемията към 5000 дребни фирми се изправят пред ново предизвикателство - да купуват ток от свободния пазар, пише днес вестник "Утро"

От 1 октомври от регулирания пазар на електроенергия трябва да излязат всички небитови стопански абонати, независимо от консумацията им на електроенергия. Промяната ще засегне магазини, заведения, пекарни, фризьорски салони и всякакви други малки обекти. Досега те имаха право на избор и повечето продължиха да плащат тока на „Енерго-Про“, но до 10 септември трябва да сключат договор с доставчик. В противен случай рискуват да се озоват в ситуация с много неизвестни и в крайна сметка вероятно да плащат доста по-висока цена от досегашната.

През юли „Енерго-Про“ изпрати уведомителни писма до всичките свои небитови клиенти, за да им разясни процедурата по предстоящата либерализация. Търговци, до които „Утро“ се допита, споделиха обаче, че не са разбрали нищо от получените уведомления и затова не са направили нищо.

Вероятно за повечето малки фирми е прозвучало успокоително уверението, че дори да не изберат доставчик, ще продължат да получават електроенергия от досегашния си снабдител в качеството му на доставчик от последна инстанция. Внушението е, че всъщност нищо няма да се промени. Това обаче съвсем не е задължително, тъй като в процедурата има толкова неясноти, че едва ли някой може да прогнозира убедено какво точно ще се случи.

В закона, приет скоростно през юни само за 20 дни, е записано например, че ако не направите нищо до 1 октомври, с „Енерго-про Продажби“ ще бъде сключен служебно договор до 30 юни 2021 г. Този типов договор трябва да се утвърди от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ кой знае защо до 31 август. Преди няколко дни бе публикуван проект за него, който ще се обсъжда на 13 август и тепърва ще се изяснява в окончателния си вариант, така че в най-лошия случай малките фирми ще имат 10 дни време да го прочетат и вникнат в условията му, за да направят правилен избор. Едва на 5 август на сайта на КЕВР се появи списък на лицензираните търговци на електроенергия. Досега ако някой да решеше да избере такъв, трябваше да го търси в интернет или по други канали.

По закон КЕВР е задължена да създаде платформа, чрез която да се сравняват цените при различните търговци, така че да можем да се направи информиран избор. Тя обаче трябва да е готова до края на годината, когато вероятно всичко ще е приключило. А цените на крайните снабдители са всъщност каквито те си решат, съобразени разбира се с конкуренцията.

Що се отнася до бъдещите цени, масовите очаквания са на свободния пазар тока да бъде по-евтин, както е в момента. Председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев например сподели, че поне 70% от бранша е на свободния пазар от няколко години и плаща за ток с 30% по-малко отколкото на регулирания пазар. Дали тази ситуация ще се запази обаче, не е никак сигурно. Защото се предвижда евтиният ток от АЕЦ „Козлодуй“ за свободния пазар да намалее за сметка на тока от енергийния комплекс „Марица Изток“. А консуматорите там ще станат значително повече.

В крайна сметка заради липсващото време за реакция, повечето малки фирми вероятно ще останат при досегашното си ЕРП при условията на все още ненаписания типов договор. След това ще имат 9 месеца до 30.06.2021 г., за да се ориентират и сключат договор с доставчик на електроенергия. Тези посредници в момента са петдесетина, а фирмите, преминаващи на свободен пазар - към 300 хил. в цялата страна. Така че всеки доставчик трябва да подпише средно по 6 хил. договора, горе долу по 30 на ден в следващите месеци. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари