Коучинг съвети за постигане на нови нива на производителност в екипа

1
Трябва да знаете как да провокирате екипа си, за да може той да достигне нови по-високи нива на производителност
Трябва да знаете как да провокирате екипа си, за да може той да достигне нови по-високи нива на производителност

Независимо дали сте мениджър в огромна компания или пък сте лидер на малка група от хора, то трябва да знаете как да провокирате екипа си, за да може той да достигне нови по-високи нива на производителност. 

Но как да постигнете целите си? Ние ще ви дадем няколко съвета, които със сигурност ще ви бъдат от полза.

Задавайте насочващи въпроси

Отворените, насочващи въпроси водят до по-подробни и обмислени отговори, които водят до по-продуктивни коучинг разговори. Като мениджър или лидер е изключително важно да развивате силни взаимоотношения със служителите си. Това ще ви помогне да определите дали вашите служители са любопитни към научаването на нови неща, имат ли капацитет да се представят и подобряват и какво отношение имат към работата си.

Това е мястото, където комуникационните умения и емоционалната интелигентност наистина влизат в игра. Мениджърите трябва да ръководят разговорите, като задават въпроси и слушат, а не като дават указания. Служителите се учат и растат най-много, когато сами намерят отговорите.

Разберете какво работи за вашия екип

Доброто обучение изисква баланс между критика и похвала. Ако вашите коучинг разговори са изцяло фокусирани върху това, което не работи и какво трябва да направи служителят, за да промени това, това не е мотивиращо, а е демотивиращо. Отбелязването от ваша страна на нещата, които служителят върши добре, ще му помогне той да надгради себе си. Не правете комплименти, които не са искрени. 

Лъжливите комплименти могат да имат всъщност по-лош ефект от това да не казвате нищо. Така че отделете си време, за да помислите за всичко онова, което върви по план и уведомете служителите си, че оценявате работата им.

Слушайте

Коучингът изисква както насърчаване, така и слушане. Вашите служители вероятно ще имат какво да ви кажат. За тях е важно да знаят, че ви е достатъчно да слушате какво имат да кажат, така че ги насърчавайте да споделят мнението си. Някои служители няма да имат проблем да изразят мнението си, докато други ще се нуждаят от много насърчаване, преди да споделят открито мнение с вас. След като споделят, не забравяйте да уважавате тези мнения, като ги обсъждате, вместо да ги отхвърляте.

Разберете тяхната гледна точка

Когато работите за това служителите да подобрят представянето и ангажираността си в работата, подхождането към нещата от тяхна гледна точка, а не от ваша собствена, ще ви помогне изключително да видите промените и резултатите, които искате. Всеки има различни мотивации, предпочитания и характер, така че ако задавате въпроси, които да ви помогнат да разберете как мисли всеки, то можете да персонализирате своите коучинг разговори. 

Говорете какви биха били следващите стъпки в промяната

Коучинг разговорите имат за цел да доведат до промени и резултати, така че не забравяйте ясно да дефинирате и очертаете какво трябва да се случи след това. Това ще гарантира, че вие ​​и вашият служител сте на една и съща страница с очакванията и ще му предоставите ясно разбиране за практическите стъпки, които може да предприеме, за да направи промени. Освен това тези следващи стъпки трябва да бъдат взаимно съгласувани – говорете какво е разумно да се очаква.

Опитвайте се да наставлявате във всеки удобен момент

Ако служител дойде при вас с въпрос относно процес в работата, използвайте възможността, за да го научите на нещо ново. Ако в момента няма как да му обърнете нужното внимание, насрочете среща с него възможно най-скоро. Идеалният вариант е да организирате индивидуални срещи със служителите си всяка седмица. 

Ангажирайте се с непрекъснато обучение

Поемете ангажимент да подобрите собствените си умения и компетенции. Ако не се учите непрекъснато, защо трябва да изисквате това от вашите служители? Бъдете пример и вашият екип ще ви последва. Покажете, че се интересувате от него. 

Съветите сподели специално за нас Александър Николов от DoubleYourBusiness.bg

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари