Няма кой да работи: 70% от бизнеса не може да намери кадри

1
Младите не са достатъчно мотивирани за работа
Младите не са достатъчно мотивирани за работа

У нас над 70% от малките фирми трудно намират и задържат персонал с умения

Стряскащите данни са от проучване на "Евробарометър". Повече от половината фирми у нас имат проблем, както с наемането на квалифицирани кадри, така и със задържането им на работните позиции. Малко от предприемачите имат финансова възможност да обучават новонаетите си служители. Повече от половината мениджъри пък твърдят, че нямат полза от европейски или български организации в решаването на проблема, предаде NOVA.

В ресторанта на Ивайло Минков са успели да задържат на работните им места хора, с които са започнали изграждането на този бизнес повече от 20 години назад във времето.

"Повечето да. Да! Много съм щастлив, за което. Някои се пенсионираха. За съжаление по време на пандемията загубихме един наш дългогодишен работник и приятел. Но животът продължава", посочва Ивайло Минков, работодател.

Именно заради това мениджмънтът иска да привлече млади хора, но точно тук среща най-големия проблем в подбора на кадри. "Младите, имам наблюдения, че не са достатъчно мотивирани за работа в много сфери, понеже имам наблюдения и в другите. Но поне при нас сме обучавали младежи, преквалифицирали сме ги и някои са оставали. Други, за съжаление, не. Миналата година се наложи да наемем нови хора – двама, трима души, но и за един млад човек това е прекрасна работа", твърди Минков.

За над 43% от фирмите в България е трудно да осигурят обучение на нови кадри, сочат данните от проучване на Евробарометър. Основният проблем е свързан с липсата на достатъчно средства. Ивайло опитал преди години по проект. "Обучихме и преквалифицирахме бармани и сервитьори - около 40 души. От тогава само двама останаха да работят при нас и изобщо в бранша. И между другото още работят при мен. С това съм горд, но от 40 – двама, е твърде малко", заявява работодателят.

Само 8% от малките и средни фирми в страната нямат проблем с квалифицираните кадри, които да останат на работното място.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    7
    Не лъжете!
    Недейте да лъжете! Как така нямало кой да работи?! Има най-малко 150 000 натикани на хранилка в държавната администрация. Те нито произвеждат някакъв реален продукт, нито плащат осигуровки в бюджета. "Работата" им се свежда да стоят на едно бюро от 9 до 5 и да преместят лист хартия от папка А в папка Б. Тази територия вече е обезлюдена, българия на практика е с население колкото голям град по света. 1 кмет и 250-300 души администрация са предостатъчни за това население. Останалите държавни служители могат да бъдат пратени в частния сектор, където хем ще работят реално и ще произвеждат полезен продукт, хем ще започнат да внасят осигуровки в бюджета.
  • 4
    6
    фена на Путин
    Как искате да задържите за 700-800 евро млада девойка за сервитьорка ? Кофти занаят е, най-вече заради уникално възпитаната и напълно непретенциозната Българска клиентела. Да не говорим и за сексуалният тормоз, който присъства почти винаги. Има клиенти, които идват на кафе само и само с цел да закачат сервитьорки за бърза афера. Чиста проба сексуален тормоз. И защо, за 700 евро, за 800 ? Е няма как да стане това. Мотивирайте ги щом не са. Но вие се занимавате само с калкулации на печалби но не и с мотивации. Всичката вина е все в младите.
  • 17
    5
    Русенец
    Не е мой проблем! Държавата и "работодателите" като имат нужда от кадри, да създадат по-добри условия на живот. Дали не искат или не могат е друг въпрос. Баламите , дето чакаха на портала, поизмряха.
  • -8
    4
    Русенец
    Стругар, че и със самочувствие! Перфектна свирка може да ми направиш, не сфера. Пази може сляпо да прогледа!
  • 3
    3
    С уменията
    Правя ви перфектна сфера на струг /само стругарите ще го разберат/. Дали ще заточвам кобалтов нож /щирия/ или твърдосплавна пластина - уменията си ги имам. 6 000 лева нето. За 6 часа работен ден. Ако не ви е изгодно, наемете си французи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари