Панагюрското златно съкровище се завръща в Панагюрище

0

Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на тракийския шедьовър от 6 ноември до 10 декември тази година

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще се завърне отново в Панагюрище на 6 ноември, съобщиха от Общината, цитирана от БТА.

То ще бъде експонирано в специално изградената за целта и официално открита през 2012 година зала- трезор в Историческия музей - Панагюрище.

Панагюрското златно съкровище е открито на 8 декември 1949 г. в местността Мерул в района на град Панагюрище от тримата братя Павел, Михаил и Петко Дейкови по време на изкопни работи при тогавашната керемидена фабрика в града. След като изваждат деветте предмета, братята ги почистват и ги предават на тогавашния околийски началник Стефан Калпаков.

Общото тегло на деветте предмета - една фиала (блюдо) и осем ритона, е 6,164 кг. Те са изработени от чисто масивно злато с чистота 23 карата. Смята се, че комплектът е принадлежал на владетел на одрисите от края на ІV и началото на ІІІ в. пр. н. е. и е използван при извършването на ритуални действия и религиозни тайнства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Да попитам МОЖЕ ЛИ?
    Пак ли ще има разлика в грамажа? Последният път беше май нараснало нещо......сантиграми ли,грамове ли? Поне е във възходяща градация,а не в низходяща....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари