Коефициент "COVID-19" ще определя кой да взема социални помощи

1
Специалният коефициент ще влезе във формулата за пресмятане на линията на бедност
Специалният коефициент ще влезе във формулата за пресмятане на линията на бедност Снимка: Dunavmost

Специален коефициент, който да отчита икономическия спад и по-малкото приходи в бюджета заради епидемията от COVID-19, ще влезе във формулата за пресмятане на линията на бедност.

По нея се определят и хората, които имат право на достъп до социални помощи от държавата, пише 24 часа.

Промяната се предлага от социалната министърка Деница Сачева и е публикувана за обществено обсъждане.

Занапред социалният министър ще може да предлага промяна в размера на линията на бедност, когато НСИ отчита спад в БВП. Тя обаче не може да е по-ниска от предходната година, като за тази е 363 лв.

Социалният министър ще може да предлага линия на бедност спрямо данните от предходното тримесечие на текущата година, ако има икономически спад и опасност от рецесия.

Линията на бедност е важна за размера на помощта за около 670 хил. хора с увреждания. Сега тя е между 25,41 и 206,91 лв. според процента на увреждането. Тя е и база при раздаването на храни за бедни, както и при великденските и коледните добавки към пенсиите, помощите при бедствия и др.

В момента линията на бедност се изчислява спрямо изследване на Евростат за покупателната способност на домакинствата. Притеснението на социалното министерство е, че така за следващата година ще се отчетат по-високите заплати през 2019 г., но не и негативните тенденции заради коронавируса през 2020 г. Според лятната прогноза на ЕС за България през 2020 г. се очаква спад на БВП от 7%. Освен това бюджетът бил натоварен с над 2 млрд. лв. за антикризисни мерки, за предоставяне на топъл обяд и хранителни продукти на най-нуждаещите се, пише в мотивите си социалното министерство. От 1 август пък ще се вдигнат с 30% заплатите на работещите на първа линия, което ще вдигне и покупателната способност.

Близо 29 000 възрастни, хора с увреждания и с доходи под прага на бедност ще получават топъл обяд до края на 2020 г.

До края на годината безплатно от обществените трапезарии ще се хранят над 4100 души, като през май бяха включени нови 1400 самотно живеещи, бездомни, безработни и хора, поставени под карантина.

С 45 млн. лв. бе разширена патронажната грижа през 2020 г. Благодарение на това 30 хил. възрастни и инвалиди получават храна, лекарства или помощ за извършване на административни услуги, а други 12 500 – социално-здравни услуги.

От началото на април до средата на юни пакети с храни получиха над 58 000 бедни. В следващите месеци предстои раздаването на още 6900 тона хранителни продукти на стойност 17 млн. лв., с които ще бъдат подпомогнати около 500 000 души.

3727 семейства вече са получили еднократна помощ от 375 лв.

Близо 500 лв. е размерът на целевата помощ за отопление за предстоящата зима. Той беше увеличен с 30 лв. спрямо миналата година. До момента за помощ са кандидатствали 136 774 души.

209 346 инвалиди са получили безплатна годишна винетка от началото на годината.

Инвалидните пенсии на близо 5 000 пенсионери с изтекло ТЕЛК решение по време на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка са платени в пълен размер.

Всички над 2 млн. пенсионери ще получат по 50 лв. добавка към пенсиите през август, септември и октомври.

През 2019 г. работещите бедни са били 268 412 души.

Фирми са поискали пари от държавата за 62 хил. работници

Фирми са поискали помощ от държавата, за да запазят работните места на 61 918 работници по новия пакет “Заетост х 3”.

Минимална заплата - 610 лв., от държавата са поискали 2541 фирми, за да назначат над 7000 безработни. Тази помощ се дава до 3 месеца. Най-голяма нужда от работна сила има в София, Бургас, Русе, Пловдив, Благоевград. Преобладават свободните позиции в сектор “Хотелиерство и ресторантьорство” - 28,2%, следват тези в преработващата промишленост и търговията.

За допълнителните 290 лв. в секторите “Транспорт” и “Туризъм” са подадени 691 заявления. Към момента в София са постъпили най-много заявки – 140 броя за 3890 лица.

Новият дизайн на 60/40 влезе в сила на 15 юли, а вече са приети 1350 заявления за 47 734 души. Първият запази работата на 177 хил. работници.

От началото на извънредното положение пък над 114 хил. души са успели да си намерят работа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари