Нов механизъм за отпускане на социални помощи от 1 юни 2023 година

1
Той ще зависи от линията на бедността /ЛБ/, а не от така наречения гарантиран минимален доход /ГМД/
Той ще зависи от линията на бедността /ЛБ/, а не от така наречения гарантиран минимален доход /ГМД/ Снимка: Dunavmost

Той ще зависи от линията на бедността /ЛБ/, а не от така наречения гарантиран минимален доход /ГМД/

От 1 юни 2023 година социалните помощи ще се отпускат по нов механизъм, който ще зависи от линията на бедността от 504 лева, а не от така наречения гарантиран минимален доход от 75 лева, както беше досега, предава БНР.

Правото на помощ ще се определя по специална формула въз основа на доходите на нуждаещите се като процент от линията на бедността.

На 4 май промените ще бъдат обсъдени на заседание на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

На предстоящото заседание на Комисията по доходи и жизнено равнище социалните партньори ще обсъдят промени в правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане за въвеждането на новия механизъм.

Предвижда се право на месечна помощ да имат лица или семейства, чийто доход за предходния месец е по-нисък от определен диференциран минимален доход.

Този доход се определя от основата за подпомагане, чийто месечен размер е 30 процента от линията на бедност за съответната година, коригирана със съответния процент за групата, към която принадлежи лицето. Така, например, за човек, живеещ сам, е 165 процента, а за бременни жени 45 дни преди раждане и за родител, отглеждащ дете до 3-годишна възраст – 120 процента.

Размерът на месечната помощ се определя като разлика между диференцирания минимален доход или сумата от диференцираните минимални доходи и доходите на лицата или семействата през предходния месец.

По този начин ще се увеличи и размерът на социалните помощи, и техният обхват.

Предвиждат се и други промени. Така, например, времето за полагане на общественополезен труд, е намалено от 14 дни по 4 часа дневно на 40 часа месечно. Сроковете при повторен отказ за полагане на общественополезен труд се намаляват, независимо кога е направен отказът, като от "през последните 5 години", както е сега, става "през последните 3 години", а месечната помощ на хората се прекратява вместо за срок "две години" за срок от "шест месеца".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари