Кметове ще вземат 4600 лева заплата

0
Честито! Кметове и топчиновници със заплати на министри
Честито! Кметове и топчиновници със заплати на министри Снимка: Dunavmost

4600 лева ще е таванът за градоначалниците, но след решение на общинския съвет.

Промени в две наредби, които увеличават заплатите на кметовете и чиновниците, одобри правителството на заседанието си в сряда. Така най-високите основни заплати в администрацията и на кметовете вече ще се равняват на министерски - 4500-4600 лв.

Досега министерска заплата получаваше само кметът на София, а за по-малките общини имаше по-ниски тавани в зависимост от броя на населението. С промените обаче се дава възможност общинските съвети навсякъде да определят заплата на кмета като на министър. Дори за общини като Пловдив и Варна това е почти двойно увеличение на тавана на кметската заплата.

Максималният размер на основната чиновническа заплата също ще стига 4500 лв., което е увеличение спрямо досегашните нива с 500 лв., одобриха още министрите. Увеличението на нивата се прави, за да стане възможно вдигането с 10% на чиновническите заплати, което обеща правителството.

Най-високите заплати са за главните секретари на Министерския съвет, парламента и президентството. При тях долната граница на заплатата от 1000 лв. се вдига на 1500 лв., а горната - от 4000 на 4500 лв.

Между 1300 и 4300 лв. ще е заплащането пък на главен секретар на друго ведомство или на шеф на дирекция в зависимост от това каква е степента му. Досега на това ниво заплащането бе от 900 до 3900 лв.

Предвидено е и увеличение на заплатите на шефовете на агенции и областните управители. Те вече ще вземат 80% от министерската заплата.

При шефовете на отдели и директорите в по-малките ведомства таванът на заплатите се вдига от 3800 на 4100 лв. Минималната за тези длъжности пък се увеличава от 700 на 1100 лв.

При назначените на експертна длъжност възнаграждението вече може да стига 3400 лв., което е увеличение с 300 лв. спрямо сегашните нива. Чиновниците на изпълнителски длъжности, каквито са например ведомствените шофьори, може да се разписват срещу най-много 1200 лв.

Увеличение е предвидено и за заплатите на дипломатите Така например най-високата за посланически ранг ще стане 3850 лв. вместо досегашните 3500 лв.

Допълнително се увеличава и процентът, с който ще се вдигат чиновническите заплати. Досега той бе от 1 до 15 на сто в зависимост от годишната оценка за изпълнение на задачите, а се вдига в диапазона 2-20%. Въвежда се и изрично изискване служители с еднакви оценки да получават еднакво увеличение, когато работят в една и съща структура.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари