Клуб по кану каяк „Янтра“ учредиха в Ценово

9
Долното поречие на Янтра е изключително живописно
Долното поречие на Янтра е изключително живописно

Популяризирането на водните спортове е една от основните цели на новоучредения клуб по кану каяк в Ценово.

Учредителите единодушно гласуваха сдружението да носи името на реката, която преминава през седем от деветте населени места в общината. Идеята за създаването на новата гражданска структура принадлежи на председателя на Общинския съвет Георги Георгиев. „От ранна пролет до късна есен по река Янтра се спускат лодки с любители на водните спортове. В същото време на територията на общината кану каякът не се радва на особена популярност", сподели председателят на местния парламент.

Долното поречие на Янтра е изключително живописно. Сред каякарите маршрутът от Долна Студена до вливането на реката в Дунав до Кривина е сред предпочитаните дестинации. Край Белцов и Беляново могат да се наблюдават едни от най-красивите меандри, обкръжени от отвесни скали. Богатството на растителни и животински видове в района също играе притегателна роля сред природолюбителите. До Беляново е построен вторият по дължина въжен мост в България, който представлява истинска атракция. В долното течение на Янтра в пет от населените места са изградени заслони по европейски проект. В тях на туристите се предоставят подходящи условия за отдих и за изграждане на биваци.

На учредяването присъстваха граждани и кметове на села, разположени по поречието на Янтра. В социалните мрежи веднага започна кампания да се организира членска маса за новото сдружение. Всички учредители се обединиха около идеята да работят за популяризиране на водния туризъм в общината, да организират обучение и „зелени“ училища на млади хора, да опазват природните ресурси. Местни природолюбители и краеведи изявиха желание да бъдат екскурзоводи по време на туровете.   

Ще се търсят възможности за партньорство и сътрудничество със сродни клубове и организации в страната и чужбина за съвместно участие в регати и развитие на гражданското общество.

За председател на клуба бе избрана Бойка Анчева. Тя сподели, че първата организирана проява на кану каяк клубЯнтра“ се предвижда за началото на есента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари