КАТ глобява за летни гуми!

0
Внимание! Не използвайте гуми на повече от 3-4 сезона!
Внимание! Не използвайте гуми на повече от 3-4 сезона!

С настъпването на месеците октомври и ноември, водачите у нас трябва да помислят и за смяна на гумите на автомобилите.

Кога е точният момент?

Смяната на гуми е свързана с разход на пари, а и време. Ето защо хората обичат да знаят, за да планират. За съжаление не може да се посочи точна дата в календара и да се каже, че това трябва да стане в седмицата Х и вече всеки да си знае как за си планира времето и какво да задели в портфела. Времето има капризна природа - веднъж зимата идва на 10 октомври, веднъж на 1 ноември, на 2 декември... Или януари, февруари и март се изнизват без сняг и се температури около 10 градуса, пише Канал 3. 

При това положение коректно е да се каже, че еднозначен отговор на въпроса кога е времето за смяна на гумите няма! Но според повечето специалисти, най-добре е смяната да стане когато градусите навън станат около 7, както е сега у нас. 

Всесезонни гуми

Универсални неща няма! Така е и с гумите на колата. Въпреки, че през последните години те се налагат, защото пестят време и пари - едно е да купиш четири "галоша" на колата, друго е осем и да не мислиш кога е пролет, кога есен, кого да търсиш, за да ти ги сменя на половин година. В това спор няма, удобно е! Но колкото и добре да са проектирани, там винаги има компромис. България е една от страните с много голямо колебание на температури и климат. Ние сме близо до Средиземноморетието и Сахара и това го усещаме много добре през лятото, а в следващия момент разбираме, че Сибир не е толкова далече от нас. Имали сме години когато от +40 градуса температурите да падат на -28. Това е 70 градуса разлика, сами се досещате, че колкото и универсална да е една гума, тя на може да бъде проектирана така, че да се държи еднакво добре и в летния зной, и в зимния мраз. Правилно експертите отчитат, че такива гуми не са подходящи, особено за нашия климат. 

Внимание, полицай!

Според закона у нас няма понятие "зимна" или "лятна" гума няма, въпреки, че за производителите това не е така. В него не е записано, че задължително трябва да има смяна на летни със зимни гуми, а само е посочено изискване за големината на грайфера. За летните месеци минималната дълбочина на грайфера трябва да е 1.6 мм а за зимните 4 мм. Ако това не е изпълнено можем да отнесем глоба от 50 лева.

Значението на грайфера

Глобата ако сме с износени гуми ни е най-малкият проблем. Опасно е да се кара с такива гуми, защото те нямат добро сцепление с настилката. При това положение, колата просто е една шейна. Ако българският закон не прави разлика между двата вида гуми, то производителите правят. Зимните гуми са специално разработени за по-добро сцепление на лед, сняг и киша. Сместа на зимните гуми запазва качествата им при температури под 7 градуса. Летните гуми се втвърдяват при такива температури и влошават сцеплението си с пътя. Също така грайферът на зимните гуми е специално разработен за зимни условия и има по-голяма дълбочина от този на летните.

Фактите!

Ето с какви данни разполагат немските автомобилисти. По тяхна заръка са правени сравнения как се държи на пътя нов комплект гуми с 8 мм грайфер, с такива с бразда от 7,5 мм. Разликата на пръв поглед е незначителна, но, забележете, спирачният път на сняг намалява с 3 на сто!

Пестеливост

Не всеки може да си позволи нова гума за всеки сезон, а не е и нужно. Но за да се ползваме от предимствата на една гума, тя трябва добре да бъде съхранявана.

Когато "галошите" не са обути на колата, те задължително трябва да се пазят на сухо място и без пряка слънчева светлина.

Когато гумите са на колата, тогава проверявайте редовно налягането в гумите. Разменяйте местата на гумите на всеки 10 000 километра пробег и наблюдавайте за неравномерно износване, което може да означава неправилно регулирана ходова част на автомобила. Освен живот на гумите, правилното налагане в тях е гаранция за пестене на гориво - до 5%.

Внимание! Не използвайте гуми на повече от 3-4 сезона! Те са вече опасни дори видимо да им няма нищо. 

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари