Кандидатстудентски изпити или прием с оценките от матурите

0
Коментар на проф. Анастас Герджиков - ректор на Софийския университет
Коментар на проф. Анастас Герджиков - ректор на Софийския университет Снимка: БГНЕС

Коментар на проф. Анастас Герджиков - ректор на Софийския университет

Кандидатстудентските изпити трябва да се запазят само за прием в регулираните специалности като "Право", "Медицина" и "Архитектура", а за прием в останалите специалности трябва да служат резултатите на кандидат-студентите от Държавните зрелостни изпити.

Мнението е на проф. Анастас Герджиков - ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и председател на Съвета на ректорите, който заедно с просветния министър акад. Николай Денков участваха в конференция на тема "Взаимодействието между средното и висшето образование - фактор за ефективна и пълноценна подготовка на педагогическите кадри". Конференцията се организира от Синдиката на българските учители, информира БНР.

Според ректора на Софийския университет изпити като условие за прием във висшите училища трябва да се запазят само за т.нар. регулирани специалности, а в останалите приемът трябва да става с оценките на зрелостниците от матурите.

Според проф. Герджиков българските висши училища предлагат качествено образование.

Министърът на образованието Николай Денков също смята, че вратите на университетите трябва да бъдат широко отворени за кандидат-студентите и след това да има пресяване в хода на тяхното обучение.

Във висшите училища у нас българските кандидат-студенти могат да получат образование на световно ниво, убеден е министър Денков.

Според него обаче качеството на българското висше образование трябва да се повиши.

Сред българските кандидат-студенти се наблюдава напредък във връзка с избора им да учат у нас вместо в чужбина, подчерта министърът на образованието.

В хода на конференцията "Взаимодействието между средното и висшето образование - фактор за ефективна и пълноценна подготовка на педагогическите кадри" акад. Николай Денков изтъкна проблема, че на много места у нас мостът между средното и висшето образование липсва.

Репортаж на Андрей Борисов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари