Кънчо Стойчев: Живеем в абсурдна бизнес среда

0
Таксите, които бизнесът плаща у нас са десет пъти по-високи от средните за ЕС
Таксите, които бизнесът плаща у нас са десет пъти по-високи от средните за ЕС Снимка: БГНЕС

Таксите, които бизнесът плаща у нас са десет пъти по-високи от средните за ЕС

Живеем в абсурдна бизнес среда. Това заяви социологът Кънчо Стойчев на съвместна пресконференция с лидера на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) и ръководството на БСП проведоха срещан на която обсъдиха икономическите приоритети и развитието на страната след изборите. Кънчо Стойчев подчерта, че административната тежест е изключително висока, а също така са високи и таксите, които бизнесът трябва да плаща. Те възлизат на около 4,5 млрд. лева годишно или около 4,5% от БВП. За сравнение в страните от ЕС таксите са не повече от 0,5% от БВП, тоест в България са десет пъти по-високи от средните за ЕС. На въпрос на БГНЕС какво Корнелия Нинова би променила в бизнес средата, тя заяви, че би започнала от законодателството и неговото изчистване от лобистки закони.

Другото важно нещо, което според нея трябва да се промени за подобряване на бизнес средата, е да се създаде електронно правителство. По отношение на данъчната политика, тя каза, че БСП няма да пипат корпоративния данък от 10%, решение, което се приветства и от бизнеса, подчерта Стойчев. Но БСП предвижда промяна в данък общ доход. Промените, които се предвиждат са и в доходите на физическите лица, да направят така, че 788 000 български семейства да плащат по-нисък данък, а 120 000 души по-висок. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари