Камера е заснела бракониерите край Попово

0

Имитатор на бракониерите, убили 4 бременни кошути и 2 елена, е стрелял по седмото намерено мъртво животно в държавното ловно стопанство “Черни Лом”, разкриха разследващи, предаде “24 часа”.

Така смята и директорът на стопанството Григор Гогов. Той обясни, че при другите убийства почеркът е еднакъв - елените са убити с множество изстрели, но професионално. Проектили и гилзи не са открити. При седмото животно обаче убиецът оставил следи - в снега се търкаляли куршуми.

Труповете на първите 6 животни бяха открити в дните между 27 октомври м.г. и 23 януари. Елените са разстреляни във вътрешността на стопанството.

“6-те животни, убити в държавния ловен район, бяха със сходни травми, простреляни на едни и същи места. До тях нямаше никакви следи - убийците са стреляли така, че да заличат следите си. Не са оставили никакви доказателства на място”, каза Гогов. Той е озадачен от факта, че убийците не са прибрали телата за месо или трофеи, а са ги зарязали в снега. Убеден е, че зад бруталното престъпление стои една и съща група. “Животните не са отсреляни, те са разтреляни”, пояснява Гогов. Той предполага, че бракониерите са били добре подготвени и оборудвани.

През януари служителите на “Черни Лом” се придвижвали трудно в района заради натрупалия сняг - над 80 см. “Какво остава за дивеча”, казва горският. Снегът и лошото време обаче не спрели бракониерите. За пръв път те излезли на лов на 27 октомври 2016 г. Тогава е намерен мъртъв елен в землището на село Конак в местността Русева могила. На 17 януари 2017 г. в землището на село Славяново е намерен друг убит елен. Серията на престъпни посегателства срещу едрия дивеч в района продължава на 18 срещу 19 януари, когато е открит още един труп. Две бременни кошути са намерени разстреляни на 21 януари в землището на с. Еленово, община Попово.

При всички убийства не е оставена нито една улика.

На 22 януари обаче бракониерите са по-небрежни. Изстрелите им по бременна кошута са чути от гардове в стопанството. Те отиват да проверят какво става, но заради спусналия се мрак прекратяват операцията и се връщат на оглед сутринта. Натъкват се на ужасяваща гледка - бременна кошута лежи бездиханна в окървавения сняг с прострелни рани от ловни карабини в тялото и дори муцуната. Разследващи предполагат, че по кошутата е стреляно с повече от едно оръжие - травмите издавали различен ъгъл на стрелба.

“Когато я открихме, още беше топла”, посочва Гогов.

Записите от камерите минути след стрелбата показват два черни джипа “Мерцедес” G класа да карат в стопанството. Номерата обаче не се виждат. В снега също са намерени следи от коли. Затова в прокуратурата предполагат, че става въпрос за организирана престъпна група. Разследващите обаче трябва да докажат връзка между убийствата. Последната кошута е намерена мъртва едва на 250 м от главния път Попово-Търговище, а другите са били навътре в стопанството.

От прокуратурата чакат резултатите от балистичните експертизи на иззетите проектили.

Проверяват се и всички притежатели на ловни карабини в района

Една от версиите е, че извършителите на зверството са свързани с влиятелен местен бизнесмен, собственик на голямо преработвателно предприятие.

Той имал джипове като този на записа

Образувани са 6 дела за убийства на защитени животни. Наказанието за това престъпление е едва 1 г. затвор и глоба от 100 до 300 лв. Ако обвинението е за участие в банда, която избива животни, то бракониерите може да получат до 8 г. затвор. Заради широкия обществен отзвук се обсъжда и възможността на бракониерите да се търси отговорност за хулиганство. В такъв случай максималното наказание е до 5 г. затвор.

“Според мен в генезиса на всичко това са онези години, в които натрапчиво се вменяваше чувството на безнаказаност”, смята Григор Гогов. Мъжът е отгледал не само убитите елени и кошути, грижел се и за техните баби и дядовци. Такова зверство обаче срещал за пръв път в близо 40-годишната си практика.

“Едно е човек да убие, за да се нахрани, но това е садизъм”, казва горският. Той се надява прокуратурата и МВР да стигнат до извършителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари