Какви опасности крие пътят Русе - Велико Търново?

2
От началото на годината живота си на него са загубили пет души, над 40 са ранените
От началото на годината живота си на него са загубили пет души, над 40 са ранените Видео: БНТ

По пътя Русе – Велико Търново, който е част от европейското трасе Е-85, минава основната част от трафика между България и Румъния.

Според статистиката ежедневно по него на път за Дунав мост преминават близо 3 000 тежки камиона, а за денонощие – близо 9 000 превозни средства, предава БНТ

Участъкът от крайдунавския град до Бяла обаче е печално известен и като смъртоносно трасе, на което всяка година стават зловещи произшествия, немалко от тях и с човешки жертви. Той е в топ 3 на пътищата с най-голяма концентрация на катастрофи у нас. От началото на годината живота си на него са загубили пет души, над 40 са ранените. 72-годишен мъж от Свищов загина на място при поредния тежък инцидент в района на Мойсев баир преди малко повече от седмица.

През това лято започна обновяване на участъка от Русе до разклона за Две могили. Вече се полага и последният, т.нар. запечатващ слой на асфалта, с което ремонтните дейности трябва да приключат до края на септември. По пътя има поставени и специални табели, които информират за възможностите за изпреварване и ограниченията на скоростта на движение до 50 километра в час. Шофьорите обаче масово не спазват указанията. Затова и бе поставена временна маркировка.

За гарантиране на по-добра безопасност от Агенция „Пътна инфраструктура“ бе отправено искане до „Пътна полиция“ до приключването на строителните дейности в района на отсечката да има и постоянно полицейски патрул, който да следи за стриктното спазване на правилата за движение. Според пътуващите често по този маршрут, решение на проблемите с безопасността по това направление ще дойде с изграждането на магистрала между Русе и Велико Търново.

Обжалването на част от процедурите обаче все още бави изграждането на новата магистрала. Очакваният са все пак дотогава полицейските патрули и съвестта на шофьорите да гарантира по-голяма безопасност по настоящия път между РусеВелико Търново.

Вижте във видеото защо е толкова опасен пътят според главен асистент д-р Свилен Констадинов - автоексперт и преподавател в Русенския университет. Той и екипът му анализират пътя Русе - Бяла - Велико Търново близо 10 години. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари