Как за дни безплатно лекарство става над 80 лева!

1
"Безплатно" лекарство за 80 лева - само в България!
"Безплатно" лекарство за 80 лева - само в България! Видео: НОВА ТВ

Позитивните лекарствени списъци с медикаментите, които заплаща НЗОК, се променят два пъти в месеца без никакво предупреждение!

Начинът на работа на Здравната каса и промените на списъка лекарства, които НЗОК заплаща, поставят пациенти пред ситуации, в които могат да останат без животоспасяващите си лекарства без никакво предупреждение.

Един от тези случаи е на Кирил Гаргов - възрастен мъж от Плевен, който е диагностициран с рак и в началото на всеки месец получава лекарства, платени от НЗОК.

В началото на юни обаче се казва, че едно от лекарствата му, което досега е било напълно безплатно, вече ще му струва 80 лв. месечно.

Синът на Кирил - Бойко Гаргов, разбира за това когато отива да вземе лекарствата за баща си в аптеката.

"Когато отидохме в аптеката се оказа, че има промяна от 2 юни, според която трябва да доплащаме 70% от това лекарство, което е 120 лева. То винаги е било безплатно”, споделя той пред Нова ТВ.

"Баща ми не е сам, ние сме до него, но има много хора като него. Те в такава ситуация ще откажат лечението", коментира сина му, Бойко.

Бойко Гаргов е написал писмо до здравния министър Петър Москов, за да разбере защо иначе безплатното лекарство на баща му, болен от рак, вече ще се заплаща.

Екип на Нова ТВ потърси отговор от Здравното министерство, където се определят цените на лекарствата, заплащани от Здравната каса.

"Позитивният лекарствен списък се променя два пъти в месеца. Напълно възможно е да бъдат променени, както цените на лекарствените продукти, така и стойностите, които реимбурсира НЗОК”, обясни Венислава Марик от Националния съвет по цени и реимбурсиране.

"Касата заплаща стойността на най-евтиния в групата лекарствен продукт. Съобразно тази стойност се заплащат и всички останали продукти и когато продуктът не е с най-ниска стойност, пациентът трябва да направи доплащане", уточни тя.

Така вариантът за Кирил сега е да смени лекарството си с безплатен заместител.

Промените в лекарствения списък обаче се случват без никакво предупреждение към пациентите, които разбират за тях чак при опит да получат безплатните си лекарства.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари