Одобриха първото лекарство срещу Алцхаймер

0
Приемът на медикамента забавя развитието на болестта с 27%
Приемът на медикамента забавя развитието на болестта с 27%

Приемът на медикамента забавя развитието на болестта с 27%

Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри първото по рода си лекарство за забавяне на развитието на болестта на Алцхаймер - "Leqembi".

То разработено от японската фармацевтична компания "Eisai" и базираната в САЩ "Biogen". FDA изисква върху опаковката на лекарството да бъде поставена информация, че страничен ефект от приема на този вид лекарство може да бъде оток на мозъка, предаде NOVA.

"Leqembi" е първото одобрено лекарство, което не само действа при симптомите на болестта на Алцхаймер, но и забавя процеса на нейното развитие и влошаване на когнитивните способности. Клиничните изпитвания показват, че приемът му забавя процеса на развитие на болестта с 27% при пациенти с ранен стадий на заболяването. Лекарството вече е получило ускорено одобрение от FDA през януари, но е необходимо пълно одобрение, за да може да влезе в здравната система.

"Днешното действие е първото потвърждение, че лекарство, насочено към основния болестен процес на болестта на Алцхаймер, е показало клинична полза при това опустошително заболяване", заяви Тереза Буракио, изпълняваща длъжността директор на Службата по неврология в Центъра за оценка и изследване на лекарствата към FDA.

Болестта на Алцхаймер е необратимо прогресивно мозъчно заболяване. То бавно разрушава паметта, мисловните умения и в крайна сметка - способността за изпълнение на прости задачи. Конкретните причини за болестта все още не са напълно известни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари