Диабетици остават без животоспасяващо лекарство

0
Лекарството за "Оземпик" от 1мг няма да бъде доставяно в складове у нас до края на месец август
Лекарството за "Оземпик" от 1мг няма да бъде доставяно в складове у нас до края на месец август

Лекарството за "Оземпик" от 1мг няма да бъде доставяно в складове у нас до края на месец август

Отново настъпи критична липса на инсулин по българските аптеките, а една от разфасовките на лекарството за диабетици - "Оземпик" от 1мг няма да бъде доставяно в складове у нас до края на месец август.

Проблемът с намирането на препарата „Оземпик”, предназначен за пациенти с диабет тип 2, продължава да поставя в риск живота им. Медикаментът е със сериозна липса във фармацевтичните компании от дълъг период. Към момента диабетици изпадат в истинска истерия и хаотично се лутат с цел да открият лекарството, пише TrafficNews.

Фармацевт коментира, че през месеците преди края на август ще бъде невъзможно да се открие "Оземпик" от 1мг, дори и в съседните държави. След доставката обаче, количеството отново ще бъде ограничено и дефицитът на животоспасяващото лекарство няма да приключи. Единственият вариант за диабетиците на този етап е да потърсят медикамента от 0.5 мг, въпреки че също се намира изключително трудно. Дори да бъде открито обаче, инсулинозависимите не могат да се възползват от отстъпката, която Здравна каса поема, тъй като съществуващите им протоколи са заверени за "Оземпик" от 1мг. Така те са принудени да го закупуват на свободна продажба, а за да поставят нужната доза се налага изолзването на две опакови, чийто цена надхвърля 300 лева.

"Оземпик" се използва за контрол на нивото на кръвната захар при диабетици, а също така се предписва на хора с наднормено тегло. Тъй като е възможно отпускането му и с бяла рецепта, според нуждаещите се, този дефицит настъпва именно заради това, че лекарството е ефективно при отслабване и може да се закупи от всеки един.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    ДО 1
    1. Лекарството се ползва само в редки случаи. 2. Прочети малко за инсулиновата резистентност и се ограмоти!
  • -2
    1
    Indianec v BG
    Убиват ни бавно, но за сметка на това - сигурно. Хау!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари