Как се привикват хора в България: Да дойдете за справка и без адвокат

0
Експерт: "Характерно е за авторитарни и недотам демократични режими граждани да бъдат привиквани в полицията - за справки, за снемане на обяснения или за т.нар. профилактика на криминалния контингент. Разбира се, най-спокойно може тези прийоми да се приложат и спрямо хора, които критикуват властта или близки до нея икономически субекти"
Експерт: "Характерно е за авторитарни и недотам демократични режими граждани да бъдат привиквани в полицията - за справки, за снемане на обяснения или за т.нар. профилактика на криминалния контингент. Разбира се, най-спокойно може тези прийоми да се приложат и спрямо хора, които критикуват властта или близки до нея икономически субекти" Снимка: Капитал

Новината, че икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова е била призована "за справка" в Главна дирекция "Национална полиция" по сигнал на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, предизвика възмущение

"Бях извикана на 9 декември в Главна дирекция "Национална полиция" по жалба срещу мен от частните пенсионни дружества, до която не получих достъп, но ми бе казано, че става дума за "вредителство срещу пенсионната система", коментира пред mediapool Ваня Григорова. На разпита не е бил допуснат адвокатът ѝ, като обяснението е било, че това се налага заради противоепидемичните мерки.

От публично обявените данни за сигнала не става ясно точно какво е твърдяното престъпление, а само, че частните пенсионни фондове не са съгласни с нейни публични изказвания, които те определят като неистини и внушения. Всъщност Ваня Григорова участва в дебат, който започна през ноември, когато от организацията подадоха сигнал и срещу финансиста Любомир Христов и поискаха от КФН да го глоби, разкрива Капитал.

В официално становище Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) казва, че е подала сигнал до "компетентните държавни институции относно неверни и манипулативни изказвания и публикации от името на г-жа Ваня Григорова. В този сигнал ясно се посочват неверните и некоректни твърдения на г-жа Григорова, направени пред медиите и в социалните мрежи, които не отговарят на истината и въвеждат широк кръг граждани в заблуждение".

Из становището на БАДДПО

Г-жа Ваня Григорова нееднократно заявява, че частните пенсионни фондове са пирамиди. Сравняването на пенсионноосигурителните дружества с "финансови пирамиди" създава напълно погрешно впечатление у българските граждани относно управлението на техните средства за допълнително социално осигуряване. При това такива безпочвени обвинения се отправят към стопански субекти, чиято дейност е строго нормативно регламентирана и подлежи на стриктен контрол. За нас е категорично недопустимо, който и да е да си позволява да нарича нормативно контролирани дружества ,,пирамиди" и да прави аналогии със схеми за измама. Както и да се вади избирателно информация от контекста и да се изпращат манипулативни послания.

Г-жа Ваня Григорова твърди, че пенсионните спестявания в частните пенсионни фондове са на загуба, което не отговаря на истина. Всяка една индивидуална партида на всеки един вложител е нараснала. Това е видно от официалните данни на Комисията за финансов надзор. А и всеки вложител може сам да си провери партидата по всяко време. Пенсионните фондове са с положителна доходност.

Част от позициите на Ваня Григорова могат да бъдат прочетени тук.

Същината на спора разбира се има значение - дебатът за това какво се случва с пенсионната система и дали, и как тя трябва се реформира е важен. В случая обаче имат значение не спорните тези на икономистката, а ангажирането на прокуратурата в този дебат.

Миналата седмица "Репортери без граници" огласиха, че журналистът от "Биволъ" Димитър Стоянов е викан за пореден път на разпит от МВР. Става дума за проверката, която беше образувана по сигнал на бизнесмена Йордан Христов, чието име изплува покрай историята с къщата в Барселона. Христов е подал сигнал до полицията в Приморско, след като Стоянов прави опит да му вземе интервю. По тази проверка журналистът е призоваван общо четири пъти - два пъти той отказва да отиде до морския град, а следващите два пъти е разпитан по делегация в столично РПУ. В случая на Стоянов пак не стана ясно какво е престъплението, което се разследва.

Общото между двете проверки е, че са инициирани от прокуратурата. Това са т.нар. предварителни проверки по Закона за съдебната власт, по които държавното обвинение може да възлага на най-различни държавни органи да събират най-различни сведения, обяснения, справки и т.н.

Кога тази практика може да се превърне в произвол

Бившият прокурор, наказателен съдия, а сега адвокат правозащитник Стоян Мадин обяснява: "Съгласно конституцията и Наказателно-процесуалния кодекс всеки гражданин може да сезира прокуратурата или МВР за извършено престъпление. Това обаче не означава, че по всеки сигнал следва да се извършва проверка, в хода на която да се възлагат действия, засягащи права и свободи на трети граждани. Подобно разбиране би довело до ситуации прокурори и полицаи да извършват проверки например за кацане на извънземни на летището в Божурище или да привикат някого, който е изразил публична позиция по теми важни за обществото."

Адвокат Мадин е категоричен, че прокурорът не е задължен да възложи проверка, напротив - може да откаже само с резолюция сигнала. "Законът ни казва, че прокурорът не действа автоматично като кучето на Павлов - има сигнал - възлагам проверка, а следва да направи преценка. Именно затова е учил пет години в университета, минавал е курсове в Националния институт по правосъдието. На следващо място самият сигнал трябва да съдържа данни за престъпление, т.е. описаното да може да се подведе под състав на Наказателния кодекс, който и прокурорите, и полицията следва да познават добре. Така законът е дал формалната рамка, в която законосъобразно да започне една проверка, но за съжаление не е предвидил гаранции срещу злоупотреби."

Според юриста основният проблем е, че липсата на най-обща процедура как протича проверката и липсата на възможност за защита пред съд отварят вратите за произвол и упражняване на натиск: "Характерно е за авторитарни и недотам демократични режими граждани да бъдат привиквани в полицията - за справки, за снемане на обяснения или за т.нар. профилактика на криминалния контингент. Разбира се, най-спокойно може тези прийоми да се приложат и спрямо хора, които критикуват властта или близки до нея икономически субекти."

Единствената защита в този случай остава призованият да се ползва от гарантираното от конституцията право на защита. "Много често полицейските служители забравят това право на явяване пред тях със защитник и то трябва да има се напомня по-често", казва адвокат Мадин.

Новината, че икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова е била призована "за справка" в Главна дирекция "Национална полиция" по сигнал на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, предизвика възмущение.

"Бях извикана на 9 декември в Главна дирекция "Национална полиция" по жалба срещу мен от частните пенсионни дружества, до която не получих достъп, но ми бе казано, че става дума за "вредителство срещу пенсионната система", коментира пред mediapool Ваня Григорова. На разпита не е бил допуснат адвокатът ѝ, като обяснението е било, че това се налага заради противоепидемичните мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари