Видял си нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Dunavmost.com заедно с кратък текст - лесно е!

Стани репортер - тук може да ни изпратите ваша снимка или видео материал Изпрати репортаж

Кадри има, ама вие не знаете за тях, защото така ви изнася!

2
Един преподавател с над 35-годишен трудов стаж би следвало да се оттегли от системата на образованието и да даде път на млади и иновативни хора
Един преподавател с над 35-годишен трудов стаж би следвало да се оттегли от системата на образованието и да даде път на млади и иновативни хора

Ще започна с това, че напълно подкрепям хора, които се опитват да заработят допълнително. Да, дори хора в пенсионна възраст, имайки предвид икономическата обстановка в България. Редно ли е обаче млади хора с образование, които искат да работят и да трупат стаж, да бъдат ощетявани за сметка на работещи пенсионери, които освен заплати, вземат и пенсия?

По-конкретно, визирам сферата на образованието, въпреки че този феномен се наблюдава и в доста други сфери. Един преподавател с над 35-годишен трудов стаж би следвало да се оттегли от системата на образованието и да даде път на млади и иновативни хора с идеи и съвременен подход и към децата, и към начина на преподаване. Ако пренебрегнем емоционалния аспект, а именно огромната пропаст между децата днес и преподавателите от 80-те и 90-те години, голяма част от които са захапали здраво кокала и не го пускат, то не можем да пренебрегнем факта, че млади и кадърни хора често стават жертва на дългогодишни приятелски отношения между директори на училища и педагогически / непедагогически персонал.

Опитът ми до момента сочи следното:
- Позиции за педагогически и непедагогически персонал се обявяват в сайта на РИО рядко, а текучеството на персонала е голямо.
- Когато има обявена позиция, тя обикновено е за кратък период от време, т.е. времето за кандидатстване е ограничено (освен ако не се касае за много малко населено място или позиция, към която няма особен интерес).
- При кандидатстване не се провеждат интервюта, няма подбор на кадри. Всичко става задкулисно, а обявата е чиста проформа.
- Директори на училища масово подновяват трудовите договори на педагози в пенсионна възраст, без да подадат необходимата информация за свободни работни места до РИО.

Оправданието е, че няма кадри. Уважаеми, кадри има, но вие не знаете за тях, защото така ви изнася.

Нормално е, след натрупан стаж и навършени години, да си почивате, а ако още ви се работи, има други опции: дистрибутор на козметика, частни уроци (ако сте такива светила в областта си), надомна работа - плетки, гоблени, отглеждане на зеленчуци. Дайте път на хора, които имат силите и подхода да се справят със вашите задължения. Вие не сте незаменими!

Благодаря за вниманието и се надявам г-н Райнов (РИО Русе) да осъществи контрол над абсурдните решения, които директорите масово вземат самосиндикално.

Автор: Лора
(Автор: Лора - Dunavmost.com не носи отговорност за авторството на изпратените материали.
Материалите от секцията "Русенски репортери" се публикуват без редакционна намеса от екипа на Dunavmost.com)

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари