Кабинетът ще предложи увеличение на минималната заплата през 2021 г.

0
Ваучери за детегледачка са един от вариантите за подкрепа, който социалното министерство подготвя за родители, чиито деца се окажат в карантина, наложена от детската градини или в училище, съобщи социалният министър
Ваучери за детегледачка са един от вариантите за подкрепа, който социалното министерство подготвя за родители, чиито деца се окажат в карантина, наложена от детската градини или в училище, съобщи социалният министър Видео: БНТ

"Правителството ще предложи увеличение на минималната заплата (МРЗ) от 610 лв. на 650 лв., както е по план въпреки исканията на някои работодателски съюзи за замразяването ѝ на сегашното ниво заради кризата с коронавируса. По-високият размер е заложен в управленската програма на правителството, а и догодина ще сме в етап на възстановяване"

Това каза пред БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Преди ден Асоциацията на индустриалния капитал предложи замразяване на МРЗ "заради икономическата логика". Повишението с 10% на МРЗ за тази година е разчетено при икономически растеж, докато реално има спад, а и не е сигурно, че догодина икономиката ще се възстанови напълно, са аргументите на работодателската организация.

"След като все по-малко хора са на МРЗ, значи размерът ѝ не е проблем", отговори Сачева и добави, че средното възнаграждение през второто тримесечие бележи ръст. 

Министърът каза, че благодарение на мярката 60:40 са изсветлели възнагражденията в редица сектори като туризма, ресторантьорството и търговията и отбеляза това като допълнителен ефект към мярката, чиято цел е запазването на работните места. По думите ѝ ако държавата не беше прилагала мярката 60:40 в подкрепа на компаниите, сега безработицата щеше да е 14%, а не 7.9%. При старта на мярката от нея са се възползвали предимно малки и средни предприятия, които бързо са успели да възстановят дейността си, а сега до помощ от държавата по нея прибягват главно големи компании, добави тя.

Коалиционен съвет предстои да обсъди под каква форма ще продължи подкрепата за пенсионерите, които през август, септември и октомври получават допълнително по 50 лв., съобщи Сачева. Според нея е добре да се обсъди преизчисляване на някои най-ниски пенсии вместо да се дават на всички равни суми. Сега за мярката са необходими по 106 лв. месечно.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари