Иван Гешев: Записът с Радев е от разследване на фирма, доставчик на армията

1
Не съм казвал, че Васил Божков е извършвал убийства и изнасилвания, но колекцията му е незаконна, а той не ни чува, защото е в ареста, твърди главният прокурор
Не съм казвал, че Васил Божков е извършвал убийства и изнасилвания, но колекцията му е незаконна, а той не ни чува, защото е в ареста, твърди главният прокурор Снимка: БГНЕС

Разговорът между началника на Военновъздушните сили Цанко Стойков и президента Румен Радев бил прихванат по разработка на ДАНС срещу фирма-доставчик на армията за стотици милиони.

Това обяви в "Неделя 150" на БНР главният прокурор Иван Гешев. Това било обяснението и защо делото не било във Военна прокуратура, а се намирало в Специализираната прокуратура, твърди той. Разработката не била срещу командващият на ВВС или президента, а спрямо търговското дружество, според Гешев.

По този начин той опитва да избяга от обвиненията на не малко известни юристи и специалисти в наказателното право, както и на Съюза на съдиите, които смятат, че с обявяването на събрано със специални разузнавателни средства и на звукозаписи, са извършени нарушения на закона за специалните разузнавателни средства и дори на Наказателния кодекс. Гешев нарече тези виждания и юридически аргументи хибридна война срещу прокуратурата и  твърди, че обявеното били веществени доказателствени средства, затова и нямало проблем прокурор да ги обяви. Така и не стана ясно какво точно променя нещата това, пише вестник СЕГА.

Иначе Гешев разказа, че въпросната разработката била от много време срещу тази фирма,  която през години е доставяла неща за армията за десетки и дори стотици милиони. Подслушването ставало от ДАНС. Това били специални разузнавателни средства, непоискани от прокуратури. В един момент от ДАНС се били натъкнали на разговора на Стойков и лице, което "вероятно е" президентът, твърди Гешев. Тогава ДАНС докладвали на прокурорите. Прокурорите пък му докладвали на него и му представили постановлението за спиране на дело, образувано по отделени от разследването срещу фирмата материали и отнасящо се вече до проверката на КПКОНПИ, защото можело едното лице да е президент. Тези прокурори предложили и на Гешев да пита Конституционния съвет за имунитета на дължавния глава.

Аз какво да го направя това дело, да го изям ли, обяви главният прокурор в присъщото си разбиране за правото.  "Изпращат на мен това производство. Не мога да го изям или скрия, какво да направя. Сезират ме", обяснява Гешев.  

"Всички се хванаха за определението "държавна измяна", защото е по-колоритно, а не са прочели другата част от моето искане, а тя е по-важната. Моето мнение е, че в България няма абсолютни имунитети. Смятам, че, когато има данни или доказателства, че вероятно лице с имунитет - дали президент, дали вицепрезидент - може да е извършило престъпление, трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали това лице е извършило престъпление и какво. След като се установи, че това лице е извършило такова престъпление според наблюдаващия прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да прецени дали има основания за импийчмънт", обясни главният прокурор.

Според него цялото голямо дело по отношение на въпросната фирма било спряно. А ставало дума за стотици, дори хиляди страници събрани материали. Така Гешев даде да се разбере, че може да се очакват още много порции от същото.

Спряно било и делото, по отделените материали, част от което бил разговора между Стойков и лице, което "вероятно" е Радев. Представете си какво щеше да стане, ако нещата не бяха спрени, ако прокурорите бяха започнали да търсят информация от президентството, да искат експертиза за това дали гласа е на президента, обяви Гешев.

Затова и всичко било спряно, докато Конституционния съд не каже колко голям е имунитета на главния прокурор.

Гешев така и не обясни за какво били отделени материалите за проверките на КПКОНПИ, свързани с времето, в което Радев е само командващ на ВВС. Те са правени за това дали има някакви нарушения при назначаването на бъдещата жена на Радев за пиар на ВВС, както и при сделките с имоти.

КПКОНПИ излиза с решение, че няма нищо нередно

Освен това само преди ден МО и военното ръководство на армията обявиха, че няма нищо нередно в действията на ген. Цакно Стойков. Прокуртурата обаче очевидно продължава да държи на трупчета тази история и очевидно я направи публична като аргументира това с питането до КС.

Той отказа да каже и за какъв случай и фирма става дума, но обяви, че ако хората се заровят в събщенията на прокуратурата през последната година, то могат и да намерят за какво дело и разработка ставало дума.  Проверка показва, че такова съобщение има в средата на юли м.г., когато са извършени претърсвания и изземвания в офици на фирма, както "и в жилища на три лица, всички на територията на София". Действията били 4в рамките на досъдебно производство за престъпен сговор за извършване на корупционни престъпления (търговия с влияние) по повод доставяно от частната фирма оборудване за нуждите на Военновъздушните сили". Тогава прокуратурата твърди, че е искала документи и от Министерство на отбраната и ВВС. Посочва се по онова време и, че "интересите на разследването към този момент не позволяват предоставяне на друга информация във връзка с делото".

Гешев твърди, че според него имунитета на президента не е пълен. Няма недосегаеми, но това не мога аз да го реша. Трябва да има произнасяне на КС, смята той. Той се пробва да даде пример с това защо президентите не трябва да бъдат недосегаеми.

Представете си, че имате този труп в Галиче и че трябва ножа и тялото да стоят 5 години и да не се пипат, а дори и 10 години, ако мандатите са два, каза главният прокурор, очевидно имайки предвид хипотезата, че въпросното убийство е извършени от някой държавен глава.

Той продължи да коментира президента Румен Радев, като обяви, че нямало да се умори да повтаря, че прокуратурата няма лични врагове. На въпрос дали неговите действия и думи срещу държавния глава не са реванш, зощото той не е подписал указа му за главен прокурор от първи път, той обяви:

"Няма как да се твърди, че това е реванш, това е политика на президента да не подписва указите от първия път. Това е негово правомощие, не може някой да му се сърди. Не виждам никакъв проблем в това. Този дебат, който инициира президентът не ми е ясно дали е с тази тематика, според мен дебатът е на тема, че има проблем, намерете го, и той не е ясно формулиран". Гешев продължи: "Не става въпрос за това, че главният прокурор е недосегаем, президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата, за какво става въпрос не ми е ясно. Бяха поканени личности, организации, прокуратурата не е поканена на този дебат, мен не са ме канили".

Според него "да те кани съветник, който е този Митко, който му е възложена проверка, е обидно за институцията".

Все едно началникът на моя кабинет или чистачка да извика президента при главния прокурор, заяви Гешев. 

Прокуратурата трябва да обяснява действията си, не може в обществото да има гледна точка на маргинални организации, политически сили, хибридни медии примерно, гравитиращи около подсъдими лица. Той все пак допусна, че може и да не е безгрешен. Все пак не съм безгрешен, само Господ е безгрешен, каза той.

Главният прокурор коментира и активността на прокуратурата по отношение на Васил Божков.

Той обяви, че прокуратурата никога не е твърдяла, че Божков е извършвал убийства и изнасилвания, а само че от голямото дело били отделени материали, които да проверят сигнали, свързани с такива престъпления. Затова били пуснати и телефони в МВР, на които според вътрешният министър се обаждали много хора, разказа Гешев. Той обаче продължава да твърди, че колекцията на Божков била незаконна. Имаме данни, че предмети са изкопавани от българската земя, изнасяни са навън, после са купувани от аукциони и по този начин са изпирани и легализирани, твърди главният прокурор. Ето и министър Банов твърди, че само 200 експонати били узаконени по българското законодателство, аргументира се Гешев. "Виждате - там ще се окажат един куп предмети, на които не им е там мястото. Затова изземваме. държавата установи, че липсват около 500 млн. такси, държавата трябва да си прибере тези пари", заяви Божков явно имайки предвид, че според него колекцията ще се изземе, за да се върнат тези пари.

За Васил Божков, главният прокурор коментира още: „Няма как да ни слуша в момента, защото се намира в арестните помещения на ОАЕ".

Пропагандите как се разхожда Божков затворен в хотел, това не отговаря на истината. Това е част от хибридните атаки срещу прокуратурата. Ние ме направили всичко възможно, не можем да ограничаваме права на български гражданин без доказателства, че са извършени престъпления. Ще направим всичко възможно да си го приберем от ОАЕ. Той не коментира обаче това, че досега не е известно българин да е предаден от емирствата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари