Иван Демерджиев: Спецоперация "Хавала" е част от пътя ни да разрешим трайно проблема с нелегалната миграция

0
Иван Демерджиев изрази оптимизъм, че България ще влезе в Шенген в началото на втората половина на тази година
Иван Демерджиев изрази оптимизъм, че България ще влезе в Шенген в началото на втората половина на тази година Снимка: БГНЕС

Иван Демерджиев изрази оптимизъм, че България ще влезе в Шенген в началото на втората половина на тази година

Операция срещу нелегалната миграция се провежда в цялата страна, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев. Очаква се акцията да продължи на територията на други държави.

Министърът на Демерджиев заяви на брифинг, цитиран от БНР:

"Акцията е мащабна. Ще се проведе на територията на цялата страна и към момента вече има успешни реализации на ГДБОП и на "Гранична полиция". Ударени са сериозни групи, занимаващи се с така нареченото каналджийство, като акцията ще продължи не само в рамките на днешния ден, ще продължи не само на територията на България, ще се пренесе и на територията на Турция".

"Имаме уверение от турската страна за това и резултатите в крайна сметка ще бъдат оповестени публично, но смятаме, че това е част от пътя ние да разрешим трайно проблема с нелегалната миграция и днес дори обсъждахме това с моя гръцки колега, че подобни акции ще бъдат планирани и проведени включително и на територията на България и на Гърция, защото на трансграничната престъпност може да се отговори само по един начин - с взаимодействие".

Това посочи министър Демержедиев след среща с Нотис Митарачи, министър по миграцията и убежището на Гърция.

Двамата са обсъдили проблемите с нелегалната миграция. Митарачи е поел ангажимент да посредничи при разговорите за приемането на страната ни в Шенген.

"Фокусът върху опазването на външните граници трябва да се засили и да се работи в посока по-сериозна солидарност от страна на ЕС по този въпрос", каза Демерджиев.

Иван Демерджиев изрази оптимизъм, че България ще влезе в Шенген в началото на втората половина на тази година.

Очаква се по-късно днес от прокуратурата да дадат повече информация за провеждащата се на територията на цялата страна акция срещу организатори на канали за мигранти. В спецакцията, наречена "Хавала", участва почти целият униформен състав на полицията и жандармерията.

В Туитър главният прокурор Иван Гешев благодари на прокурорите и следователи, както и на ръководството на МВР за добрата организация и професионалното взаимодействие.

"Само съвместната работа и партньорство могат да защитят хората и интересите на България", написа Гешев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари