Австрийският вътрешен министър: Видях оградата между България и Турция, има още много работа

3
Герхард Карнер заяви за пореден път твърдата си позиция срещу разширяване на Шенген
Герхард Карнер заяви за пореден път твърдата си позиция срещу разширяване на Шенген Снимка: АП

Герхард Карнер заяви за пореден път твърдата си позиция срещу разширяване на Шенген

В едночасово интервю по обществената австрийската телевизия (ОРФ) австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви за пореден път твърдата си позиция срещу разширяване на Шенгенското пространство, предаде БТА. По време на интервюто, посветено на въпроси на сигурността и по вътрешнополитически и международни проблеми, завеждащият вътрешнополитическия ресор в ОРФ го запита кога ще отстъпи по въпроса с Шенген и ще допусне разширяването на пространството с България и Румъния, на което министърът отговори:

Тази седмица бях запитан дали Шенген е мъртъв, казах, не е мъртъв, Шенген изобщо не функционира. Какво имам пред вид: ние никога не сме имали толкова гранични контроли откакто съществува това свободно пространство, както в момента: Австрия към Унгария, Словения, Словакия и Чехия, защо? Защото Германия контролира границите с Австрия Полша и Чехия, Чехия – със Словакия, Словения – с Хърватия, и смятам за дълбоко погрешно в такава ситуация да се дискутира премахването на контроли на друго място, в момента когато има толкова вътрешногранични контроли колкото никога досега в това пространство“.

На журналистическия аргумент за позицията на мнозина, че този проблем може да се реши на общоевропейско равнище и че България и Румъния са изпълнили изцяло поставените им условия за влизане в Шенген, като позицията на налагане на вето е остро критикувана от Европейския парламент, от председателката на Европейската комисия и от президента на Австрия, Карнер каза:

Като министър на вътрешните работи задачата ми е да издържа на тази критика. Аз отговарям за сигурността в тази страна, факт е също така, че аз видях оградата по границата между България и Турция. Бях заедно с федералния канцлер на място и се вижда, че има още много работа. Ние обсъдихме (в хода на интервюто - бел.ред.) въпроса за действащ бежански и миграционен пакт, но за целта необходимо условие е да има действаща защита по външната граница и докато тя не действа, няма смисъл или по-точно не мога и да си помисля да намаля граничната защита.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари