Има лек спад на заразените с грип в Русе, не се очертава епидемия

2
Най-много нови случаи са установени при най-малките деца
Най-много нови случаи са установени при най-малките деца

Най-много нови случаи са установени при най-малките деца

Няма необходимост от обявяване на грипна епидемия в населените места в Русенско на този етап, това стана ясно от проведено по-рано днес заседание на Областния оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания, ръководен от директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ доц. д-р Александър Парашкевов, д.м. Обстановката се следи ежедневно, като през последните дни дори се наблюдава лек спад с около 15% на заразените.

За сравнение през първите четири дни от началото на тази седмица новите случаи на остри респираторни заболявания в региона са били 198, а в периода между 9 и 12 януари заразените са били с 34 повече или общо 232-ма. Заболеваемостта е малко над 207 на 10 000 души при праг на обявяване на епидемия 240 на 10 000 хил. население. Въпреки това се наблюдава лек ръст на заболелите във възрастовите групи 0 – 4 години, 5 – 14 и 30 – 64-годишна възраст.

Най-много нови случаи са установени при най-малките деца, а именно тези до 4 години. Във възрастовите групи между 15 и 29 г. и над 65-годишна възраст заболеваемостта е приблизително на същото ниво спрямо предходната седмица. В срещата участваха още представители на Областната администрация, Община Русе, лечебните заведения, Центъра за спешната медицинска помощ, Регионалната здравноосигурителна каса, общопрактикуващите лекари, както и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева. Сред училищата от Русенско най-ниска заболеваемост отчитат в Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ около 4.2%. Най-много отсъствия пък през днешния ден се оказва, че има в СУ „Панайот Волов“ в Бяла, където над ¼ от учениците не са били в клас. Част от отсъствията обаче не са свързани с остри респираторни заболявания.

Лекарите апелират хората да не се самолекуват, а за да е точна диагнозата и лечението, да се направи тест за грипен вирус и ако е необходимо за коронавирус. Вече има в страната и два случая на флурона – комбинация от грип и Ковид-19, като единият от тях се лекува в Белодробната болница в Русе. Лицето е от гр. Попово. Медиците са категорични, че честото самопредписване на антибиотици не е препоръчително, защото може да доведе до усложнения.

Колкото до най-голямото детско отделение на територията на областта – това в Университетска болница „Канев“, то ситуацията е доста натоварена, като повечето от децата там са с остри респираторни заболявания. Въпреки това няма проблем в болниците в Русенско и на този етап има достатъчно легла за усложнени пациенти, които се нуждаят от хоспитализация. Ако се наложи, могат да бъдат разкрити и допълнителни. Осигурени са и необходимите медикаменти за лечение.

По последни данни случаите на грип в региона са четири. Три са за А (Н1N1) и един за А (Н3N2). Други две проби са положителни за респираторно-синцитиален вирус, а една за парагрипен вирус.

На срещата бяха обсъдени още механизмите за координация и комуникация между институциите във връзка с динамиката на епидемичния процес и разпространението на грип и остри респираторни заболявания в региона. Създадена е организация за свикване на щаба в най-кратки срокове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    sdf
    Личните лекари не изискват тест ца грип или корона и няма как да кажат ,че болните намаляват, мерене око е пълна заблуда.Целия град е болен ама на кого му пука, бездействие, незаинтередованост,това е истината
  • 8
    1
    Ана
    Не е вярно че е намаляла заболяемостта.Директорите на училища умишлено крият цифрата на болните,защото не са оформени срочните оценки на ученицити.На тях изобщо ни им дреме за здравето на децата
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари