Идва краят на кварталния магазин

1
Конкуренцията на големите вериги и интернет води до фалит на много от дребните търговци
Конкуренцията на големите вериги и интернет води до фалит на много от дребните търговци

Фурните привличат с уникален хляб, сладкарниците са повече от месарниците.

Кварталните магазини сериозно намаляват през последните години. Основните причини за това са голямата конкуренция, която води до фалит на много от дребните търговци, както и онлайн продажбите.

Търговските обекти за продажба на дребно в страната са 112 225 броя, сочат последните официални данни на Националния статистически институт (НСИ). За година те намаляват с 1365 броя.

Това не е много драстичен спад – броят на магазините се е понижил само с 1,22% за година, пише „Труд“. Но по-важното е, че тенденцията за спад в броя на магазините започва през 2012 г. и продължава досега. Така в рамките на шест поредни години магазините за търговия на дребно намаляват с над 20 хил. броя, или с малко повече от 15%.

Реално обаче фалиращите магазини са много повече. Често на мястото на затворения магазин отварят нов в опита на хората да стартират собствен малък бизнес. Но тъй като общият брой на обектите за търговия намалява, явно фалиращите магазини в страната са повече от отваряните.

Намалява броят на магазините от всички сфери на икономиката, сочат данните на НСИ. Например общият брой на магазините за храни, напитки и тютюневи изделия се е понижил от 49 324 до 42 300 в рамките на шест години.

За периода намалява броят както на неспециализираните магазини, в които се продават разнообразни храни, така и тези в които има само плодове и зеленчуци, хляб, месо, риба или алкохол.

Най-голям спад обаче има в специализираните обекти за продажба на алкохолни и безалкохолни напитки и от 3043 те намаляват до около 2 хил.

При магазините за нехранителни стоки също има огромно намаление и броят им от 82 980 се свива до 69 925. В рамките на период от шест години броят на магазините за нехранителни стоки се понижава с над 13 хил., или с повече от 15%. Намаляват магазините за парфюмерия и козметика, текстилни изделия, дрехи, обувки и мебели. При аптеките, обектите за продажба на коли и резервни части, както и на магазините за домашни електроуреди също има спад.

От една страна всичко това се дължи на ръста в онлайн продажбите. Всеки месец от НСИ отчитат сериозен ръст на търговията в интернет. Много хора предпочитат да поръчват стоки онлайн, което води до свиване на оборотите на традиционните магазини и много от тях са принудени за затворят.

Другата тенденция на пазара на дребно е това, че хората все по-често пазаруват от големи магазини, в които има голямо разнообразие от стоки, и пред които могат да спрат с колата. Това води до намаляване на продажбите в малките квартални магазини.

В резултат общият брой на търговските обекти на дребно намалява, въпреки че през годините доходите на хората и оборотът в търговията на дребно като цяло да нарастват.

В малките фурни може да се намерят топли и току-що приготвени хляб, кифли и банички, които често липсват в големите вериги за хранителни стоки.

В страната има два пъти повече магазини за плодове и зеленчуци (3067 броя, според последните данни на Националния статистически институт), отколкото сладкарници (1539 броя). А магазините за месо (1314 броя) са над три пъти повече от тези за риба (433 броя).

В резултат на сериозното намаление на магазините за алкохол през последните години броят им (2133) вече е по-малък от този на хлебарниците (2196). Хлебарниците също намаляват, но с доста по-бавни темпове от специализираните магазини за вино, бира и високо алхоколни напитки.

Причината за това е, че в малките фурни може да се намерят топли и току-що приготвени хляб, кифли и банички, които често липсват в големите вериги за хранителни стоки. Докато при алкохола хората избират магазина, от който да купуват, предимно по цените и местоположението им. На пазара се задържат и специализирани магазини, които продават избрани марки качествено вино.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари