Ходете пеш или ни целувайте ръка, неблагодарници... Кой построи метро и с чии пари?

1
Историческа целувка пред строя. Вождът Борисов е събрал партийния актив зад гърба си, да се обяснява за записа, в който нарича председателката на парламента ПКП. И като доказателство, че всичко е окей, я целува по главата пред строя. Отзад гледат начумерени, с неудобство, че са фон на този спектакъл, целия партиен елит на ГЕРБ
Историческа целувка пред строя. Вождът Борисов е събрал партийния актив зад гърба си, да се обяснява за записа, в който нарича председателката на парламента ПКП. И като доказателство, че всичко е окей, я целува по главата пред строя. Отзад гледат начумерени, с неудобство, че са фон на този спектакъл, целия партиен елит на ГЕРБ Снимка: БГНЕС/архив

Да дойде някаква от Кърджали, с интелект дълбок като поцинкована кофа, да я направят председател на Народното събрание, и тя да ми каже да ходя пеш, да не се возя на метро, защото нейния партиен бос го бил построил…

Като летописец на метрото, още като млад журналист в списание „София“, съм изписал статии и репортажи как го строят, критикувал съм, колкото можеше тогава, властите защо се бавят, пише Иван Бакалов в E-vestnik. Минавал съм пеш през тунела под парка (от стадион „Васил Левски“ до „Жолио Кюри“ при Интерпред), обикалял съм с колело да правя снимки по целия маршрут на метрото от Булбанк и ЦУМ до Люлин и депото с мотрисите. Построени в груб вид 7 метростанции и общо към 10 км тунели към края на соца.

Влизал съм в метростанцията под НДК за бъдещата втора линия на метрото, където още със строителството на двореца един зам.-кмет построи километър и половина тунели, да не копаят после пак. Впрочем там беше изложбена зала години преди да започнат втората линия на метрото. Също и в метростанция при гарата беше магазин. Да не влизам много в подробности.

Кметът Софиянски взе нисколихвен кредит (1,5%) от Япония за строителство на метрото, когато още нямаше членство в ЕС и еврофондове. Докара японска фирма да строи метрото от Софийския университет до Младост. А от Люлин до Булбанк и ЦУМ то вече вървеше от няколко години, при цялата сиромашия и разпад на държавата.

И на това положение кмет стана Борисов. Както се казва, получи наготово и построеното, и кредита, и японците, които копаеха. И си приписа всичко. Даже заплаши, че ще иска неустойка от японците, че се бавели. Те в отговор казаха, че ще поискат неустойка от общината, че не е изпълнила задълженията си. Но кои медии обърнаха внимание на това? Всички венцехвалеха добрия кмет, който всеки ден се хвалеше сам пред медиите.

Аз, вика, направих метро. Дори на една пресконференция след избори каза, че хората не забелязали как „построихме 36 километра тунели на метрото“. Параноик самохвалко. Барон Мюнхаузен. Дори с построеното от соца нямаше толкова тунели.

И кметът Борисов имаше късмета България да влезе в ЕС по негово време и да вземе финансиране от еврофондовете за строителство на метро.

И как точно го е построил той? С нашите пари на данъкоплатци? С построеното от предишни общинари и правителства? С парите на ЕС?

Или го е построил той, защото е нагласил свои фирми да доставят бетон и др.? В медиите само леко по случайност повдигнаха завесата по въпроса. Приятелят на дъщерята на Цветелина Бориславова, другарката на Борисов към онзи момент, бил собственик във фирма, която доставя бетон за метрото и получава други поръчки от общината. И когато писаха за това, Борисов гневен каза, че нямал нищо общо, това бил един, дето разплакал доведената му дъщеря и той го набил. Не го познавал. Също като братовчедите си. Не си говорил с тях си от 30 години, набил един навремето. Което не му пречи да си е прехвърлил фирмите на братовчеда Радо.

Да не му търсим кусур. Построил е метрото и толкова.

Дива селяния и провинциализъм е когато дойде някой на власт, да мисли, че летоброенето започва от него. Че той е направил и трябва да направи нещо историческо, а другите преди него нищо не са направили. Хем да си припише всичко направено преди него, хем да каже, че предишните нищо не са направили…

Така парвенютата провинциалисти пишат и конституция… Да влязат в историята. Поразбъркали текстовете на старата и викат – написахме нова, старата е изтъркана.

Американската конституция за 200 години има над 10 000 предложения за поправки, но са приети само 27. Това е политическата мъдрост и зрялост.

Българите са приели 4 конституции за 100 години. Първата след Освобождението е ясна. Втората, републиканската след свалянето на монархията, също е обяснима. Сегашната, след свалянето на комунизма, и тя беше необходима. И е модерна, със заимстване от европейски конституции, писана от компетентни юристи и с участието на елит на интелигенция, какъвто вече няма. Сега БНТ ти пробутва писател Христо Стоянов за елит. Агитатор на ГЕРБ, готов за техен депутат-интелектуалец.

А „новата“ конституция, писана от поцинковани кофи и Барни Рабъл, сигурно е още по-модерна. „Отпреде до мен“, „отзаде са мотивите“ – както казва ПКП, тоест председателката на парламента за законопроектите.

Ще влязат в историята, наистина.

А ние да ходим пеш и да не им минаваме по магистралите, като не сме благодарни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари