Хърватия затвори границите си със Сърбия

0
Мярката е временна и е насочена към ограничаване на притока на бежанци
Мярката е временна и е насочена към ограничаване на притока на бежанци

Хърватия напълно затвори движението през седем контролно-пропускателни пунктове на границата със Сърбия, съобщи хърватското МВР.

Общо осем ГКПП има на магистралите между двете страни. Най-големият ГКПП "Баяково - Батровци" на главната магистрала между Хърватия и Сърбия все още е отворен.

Мярката е временна и е насочена към ограничаване на притока на бежанци, пристигащи в страната от сръбска територия.

За по-малко от един ден в Хърватия, според официалните данни, са влезли 11 000 бежанци, което създава проблеми с техния контрол, настаняване и транспортиране до транзитни центрове, или границите на съседни страни.

Министърът на труда на Сърбия Александър Вулин каза, че в случай на закриване на хърватските ГКПП, Белград ще "потърси защита на своите икономически и всякакви други интереси в международните съдилища."

Балканските страни през тази година се сблъскват с огромен приток бежанци, предимно от Близкия Изток и Северна Африка, пътуващи транзитно през тяхната територия за страните от Западна и Северна Европа.

От началото на 2015 г. в ЕС пристигнаха около 500 000 имигранти и всеки ден прииждат още хиляди. Европейската комисия обяви, че сегашната имиграционна криза е най-голямата от времето на Втората световна война.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари