Горанов вече е склонен да отложи смяната на касовите апарати

0
Финансовият министър клекна, след като бизнесът заплаши да спре работа от 1 април
Финансовият министър клекна, след като бизнесът заплаши да спре работа от 1 април Снимка: БГНЕС

Финансовият министър е готов на компромис, след като бизнесът заплаши да спре работа от 1 април.

След като дълго време не чуваше гласа на бизнеса, днес държавата, в лицето на финансовия министър Владислав Горанов, вече склонна да удължи срока, в който фирмите, регистрирани по ДДС, трябва да сменят касовите апарати и софтуера с цел печалбите да бъдат отчитани в реално време.

„Ако се установи, че действително няма да успеят да се справят, можем да проявим гъвкавост, но все още в диалог работим с бизнеса, за да установим достатъчен ли е срокът.  Дотолкова, доколкото не сме чули упреци към самата наредба, само по отношение на сроковете, ще ги дебатираме. Ако се окаже, че обективно не могат да се справят, ще проявим гъвкавост, разбира се, в това отношение, защото не можем да рискуваме търговския оборот“, коментира Горанов пред БНР. Финансовият министър беше категоричен, че предмет на обсъждане е единствено и само срокът за влизане в сила на новите правила.

Думите на Горанов идват, след като днес Българската стопанска камара (БСК) излезе със становище, че от 1 април много фирми - ресторанти, бензиностанции, софтуерни компании и туроператори - има вероятност да спрат работа. Бизнес организацията обяви, че фирмите масово не са готови до края на месец март да покрият новите изисквания за софтуера на касовите апарати и на практика от 1 април ще бъдат принудени да работят в нарушение. Възможно е обаче, за да си спестят глоби, те да спрат работа.

„Всяка бензиностанция ще бъде принудена да промени софтуера на касовите апарати. Във всеки обект промяната ще се извършва ръчно в срок до 1 април. В началото на юни наличните фискални апарати ще трябва да се заменят с нови. Надявам се да получим отсрочка от Министерството на финансите, тъй като тази наредба е спусната от там, а не от НАП. Заявяваме го най-отговорно - няма да се справим. Най-оптимистичният срок е краят на август”, коментира днес Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация, който участва в дискусия по темата.

Промените бяха направени през септември миналата година в наредбата за фискалните устройства, като преди това бяха приети и изменения в Закона за ДДС. С тях се забранява едновременната употреба на касов апарат и софтуер за управление на продажбите, без те да са свързани помежду си. Освен това софтуерът не може да бъде използван от търговците, ако не е получил одобрение от НАП за съответствие с новите изисквания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари