Гешев: Парламентарната комисия няма право да ме кани на изслушване

0
НА ЖИВО: Главният прокурор пред Правната комисия
НА ЖИВО: Главният прокурор пред Правната комисия Видео: NOVA

Главният прокурор все пак се яви в Правната комисия

Главният прокурор Иван Гешев се яви в Комисията по правни въпроси към парламента. Той обаче обясни, че го прави, защото изпитва уважение към Народното събрание. По закон обаче парламентарна комисия нямала правно основание да го кани на изслушване.

"Член 24 от Правилника за работа на Народно събрание, по силата на който съм извикан на изслушване, противоречи на Конституцията. Това е така, защото има трайна съдебна практика, като обръщам внимание на решение номер 5 от 1995 г., когато е атакуван текст от тогавашния правилник за работа на НС. Там конституционните съдии са казали, че в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати. Тоест в Народното събрание може да бъде поканен главният прокурор от самото Народно събрание", заяви Гешев преди изслушването, предаде NOVA.

Постоянните комисии, каквато е и Правната, осъществяват парламентарен контрол. Трайна е съдебната практика, че по отношение на съдебната власт съдебният контрол е недопустим. Това е така, защото се променя балансът в държавата и в частност - принципът за разделение на властите", добави главният прокурор.

Той заяви, че утре или в понеделник ще внесе искане в Конституционния съд за обявяването на този текст от Правилника на НС за противоконституционен.

Главният прокурор коментира и борбата с престъпността:

"Нашите европейски партньори много пъти са казвали, че Наказателно-процесуалният ни кодекс е формалистичен. Това е посочено стотици пъти в европейски документи и следва да бъде приведен в съответствие с европейското законодателство. В противен случай се постига ниска ефективност в борбата с престъпността. На това наше становище към Правната комисия няма отговор. Внесохме и експертно становище за пътно-транспортните произшествия - за увеличаване на наказанията, за прецизиране на текстовете, за отнемането на МПС на дрогирани и пияни шофьори. И за тези неща още нямаме отговор, а те касаят всеки един български гражданин. Ръста на тези престъпления е стотици проценти в последните години. Това са важните неща, които стоят пред българското общество”, добави Гешев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари