Германия обмисля отпадане на Covid ограниченията през март

2
Предвижда се след 20 март в сила ще останат само някои основни мерки за забавяне на разпространението на заразата
Предвижда се след 20 март в сила ще останат само някои основни мерки за забавяне на разпространението на заразата

Предвижда се след 20 март в сила ще останат само някои основни мерки за забавяне на разпространението на заразата

Германия може да премахне повечето ковид ограничения до 20 март според план, който се обмисля от федерални и провинциални лидери, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Съгласно предложението, договорено между канцлерството в Берлин и представители на 16-те провинции на страната, широкообхватните ограничения на социалния, културен и икономически живот ще бъдат постепенно премахвани на три етапа.

В документа, видян от ДПА, се предвижда, че след 20 март в сила ще останат само някои основни мерки за забавяне на разпространението на заразата, като правила за носенето на медицински маски. В Германия крайната отговорност за прилагане или премахване на ограничения е на правителствата на ниво провинция.

Първата стъпка в предложението предвижда разрешаване на провеждането на частни срещи за ваксинирани и преболедували хора с до 20 участници, вместо както досега - до 10 участници. За неваксинираните хора ограниченията на контактите ще останат в сила до 19 март. В магазините ще могат да влизат всички хора, независимо от ваксинационния им статус.

Втората стъпка предвижда от 4 март на неваксинираните хора да бъде позволено да влизат в ресторантите, ако имат направен неотдавна тест с отрицателен резултат. Нощните клубове отново ще отворят врати с някои условия и ограниченията на капацитета на стадионите ще бъдат разхлабени. Клубовете ще могат посрещат на стадионите си до 25 000 фенове или 60 процента от капацитета на стадиона. В момента лимитът е до 10 000 фенове с някои регионални изключения, като например в Бавария, където клубове като "Байерн Мюнхен" имат право да допускат до 15 000 зрители на стадиона си.

Третата и последна стъпка предвижда всички останали широкообхватни ограничения да отпаднат от 20 март, включително наредбите за задължителна работа от вкъщи.

Някои провинции вече започнаха да разхлабват правилата, в частност в сектора търговия на дребно, тъй като се очаква, че предизвиканата от варианта Омикрон пета вълна ще премине пика си през идните седмици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари