ГЕРБ ще подкрепи вдигане на ветото върху Северна Македония

0
Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ

Брифинг на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в сряда, че партията му ще подкрепи вдигане на българското вето върху европейската интеграция на Северна Македония.

“Ако все пак се осмели този страхливец и лъжец (Кирил Петков), ще има 59 депутата в подкрепа на даване на зелена светлина на Република Северна Македония и Албания“, каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ говореше много разпалено срещу премиера Кирил Петков. Борисов призова веднага да се свика заседание на Народното събрание по темата за Северна Македония, за да бъде вдигнато ветото преди срещата на върха на ЕС в четвъртък, предаде Mediapool.bg.

Борисов оправда своята позиция и с взетото решение от Светия синод преди ден, с което приветства вдигането на схизмата върху църквата на Северна Македония.

“Патриархът и владиците вчера направиха това, което ние правим днес“, каза Борисов и продължи, че това ще е най-важното решение за Балканите,за “да не останем в тъмната страна на Евроазия и да допуснем путинизация“.

В края на 2019 година правителството на Бойко Борисов наложи вето върху провеждането на междуправителствената конференция, на която трябваше да се даде зелена светлина за европейската интеграция на Северна Македония и Албания. Тогава темата бе подета с предизборна цел от ВМРО, които бяха коалиционни партньори на ГЕРБ, а Борисов се съобрази и наложи вето.

Темата ескалира, а социологическите проучвания показват, че близо 2/3 от българите подкрепят ветото. Френското предложение за разрешаване на спорните въпроси предвижда ЕС да стане гарант, че Северна Македония ще изпълни българските искания преди да влезе в съюза. България си запазва възможността да наложи многократно вето на Скопие по време на преговорния процес.

“Имаме огромно мнозинство. Заедно с Демократична България и тях (Продължаваме промяната). Ако не се случи, ще се обърне риториката и мафиотът ще станеш ти“, каза Борисов, обръщайки се задочно към премиера. Той напомни, че ДПС също подкрепят европейската интеграция на Западните Балкани.

В сряда сутринта ГЕРБ бойкотира редовното заседанието на Народното събрание, на което трябваше да се обсъди въпроса за избор на нов председател на парламента. Извънредното заседание за вота на недоверие срещу правителството е насрочен за 19:10 часа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    Мунчо
    Банкянският идиот пак смени посоката на гъзерите си. Много връткав се оказа Еднокнижникът.
  • 3
    4
    до 3
    Какъвто народът, такива и избраниците му. В ПАРЛАМЪмента са дебили, как очакваш народ като нашия да избере някой можещ? Той просто не може да прецени кой става и кой само плямпа.
  • 6
    3
    darkaveng
    Кажи им герб и повече не ги обиждай! Боже, само идиоти ли има в НС? Анатема вам, българоубийци!
  • 6
    2
    българин
    Бойко си направи харакири и сепуко в едно.
  • 16
    1
    Divak
    Е това се казва Гьон сурат.В безсилието си намеси и синода.А няма ли божие провидения.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари