Георги Костов разпореди да се назначат роми в дирекциите на МВР

0
В писмото категорично се казва, че процедурата по назначаването е конкретно за роми
В писмото категорично се казва, че процедурата по назначаването е конкретно за роми

Главният секретар на МВР комисар Георги Костов разпореди чрез писмо до директорите на 12 от областните дирекции в страната, че се дава срок до края на месеца да започне процедура по назначаването на двама души от ромски произход в системата на МВР. Заповедта шокира служителите на МВР, съобщава trafficnews.bg.

Според експерти писмото е дискриминационно, защото в него категорично се казва, че процедурата по назначаването е конкретно за роми, а за тях трябва да се осигурят по две щатни бройки. Тоест позициите се обявяват не заради нуждата от тях, а заради етническата принадлежност на хората, които ще бъдат назначени. Там където няма вакантни позиции, следва да се направи предложение за преобразуване на щатове, става ясно от писмото.

„Това ще са хора, които ще приемат жалби или ще бъдат пропускари в Районните управления с компактно ромско население. Тези хора няма да имат полицейски правомощия”, уточнява Георги Костов. Той призна, че в момента се разработва и типова длъжностна характеристика. Според Костов това е начинът, по който МВР може да влезе в гетата, за да е наясно какво се случва в тях.

Главният секретар категорично отрече, назначаването на ромите да бъде съпътствано със съкращаването на редови служители в системата. „В МВР няма съкратен жив човек от последните 10 години. Тепърва предстои преобразуване на щатове”, допълни Костов.


Според него това е начинът да се изпълни Стратегията за интегриране на ромите. „Интеграция без личното участие на ромите е невъзможна”, категоричен е главният секретар. Той допълни, че ромите в системата на МВР са прекалено малко, а в силовите ведомства в САЩ и Европа, служителите от малцинствата са в пъти повече. Не става ясно обаче, какво ще се случи ако за новооткритите позиции решат да кандидатстват българи, турци или арменци. Не е ясно и ромите, които се самоопределят като българи дали могат да започнат работа.

12 са дирекциите на МВР в страната, които са получили писмото на главния секретар. Това са Враца, Видин, Монтана, Ловеч, Плевен, Бургас, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Хасково, Ямбол и София.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари